TikTok schikt privacyzaken voor 92 miljoen dollar
Sociale media

TikTok schikt privacyzaken voor 92 miljoen dollar

26-02-2021 12:16 Laatste update: 12:21

Video-app TikTok betaalt 92 miljoen dollar (76 miljoen euro) om ruim twintig Amerikaanse rechtszaken over de schending van de privacy van gebruikers te schikken.

De schikking gaat over de gegevens van zo'n 89 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers, meldt de Amerikaanse zender NPR. Sommige van de gebruikers waren nog maar 6 jaar oud. De rechtszaken tegen TikTok gingen vooral om data van minderjarigen. Het is volgens de advocaten een van de grootste schikkingen rond privacy in de VS.

TIkTok zou persoonlijke gegevens van Amerikaanse gebruikers hebben verzamelend en hebben doorverkocht aan adverteerders of ze hebben doorgestuurd naar China. TikTok ontkent de claims, maar wil met de schikking slepende juridische conflicten achter zich laten om zich 'te kunnen richten op het veiliger maken van de TikTok-gemeenschap'.

Aanpassingen en beloftes

TikTok moet de app op meerdere punten aanpassen, zodat er geen biometrische gegevens of GPS-data worden gebruikt. De schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechter. TikTok belooft ook dat data van Amerikaanse gebruikers binnen de VS zullen blijven en dat het stopt met het verzamelen van gegevens uit conceptvideo's.

Zorgen

TikTok kreeg eerder al een boete van 5,7 miljoen dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC wegens het schenden van de privacy van kinderen. Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar TikTok.

De regering-Trump wilde eerder de populaire video-app in de VS verbieden vanwege het mogelijk delen van data met de Chinese overheid. Zo'n verbod lijkt er onder opvolger Biden voorlopig niet te komen.

1,7 miljoen Nederlanders

TikTok telt wereldwijd meer dan een miljard actieve gebruikers. Ook in Nederland groeit het gebruik van de app snel, vooral onder jongeren. Naar schatting 1,7 miljoen Nederlanders zijn actief op TikTok.