© Universiteit Leiden

wetenschappers brief algoritme 17e eeuw
Algoritme

Wetenschappers lezen 17e-eeuwse brief zonder hem te openen

2 maart 2021 om 11:02
Laatste update: 2 maart 2021 om 11:58

Een internationaal onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van de Universiteit Leiden, is er in geslaagd om een 17e-eeuwse brief digitaal te openen zonder de brief fysiek open te maken.

Het team slaagde erin om de ijzerdeeltjes in de inkt op de brief te scannen met een speciale röntgenscanner, schrijft de Universiteit Leiden. Vervolgens werden de gescande letters door een algoritme gehaald.

Speciale vouwtechnieken

Het kostte de universiteit vier jaar om dat algoritme te ontwikkelen, met hulp vanuit de Massachusetts Institute of Technology (MIT), een vooraanstaande technische universiteit in de Verenigde Staten. Met deze techniek slaagde het team erin om een 3D-weergave te maken van de gehele brief, inclusief hoe deze opgevouwen is.

De brief is destijds met een speciale vouwtechniek in elkaar gevouwen. "De techniek die door het team is bedacht, stelt hen in staat om de inhoud te lezen terwijl ook de unieke vouwwijze van het historische document geheel intact blijft", schrijft universitair hoofddocent Nadine Akkerman in het statement van de Universiteit Leiden.

Overlijdensbericht

In de brief vraagt ene Jacques Sennacques aan zijn neef Pierre Le Pers om een overlijdensbericht. Le Pers was op dat moment koopman in Den Haag. De brief is nooit gelezen.

Met de nieuwe methode zijn onderzoekers nu in staat om meer brieven te lezen zonder de fysieke voorwerpen te beschadigen. Momenteel doen zij onderzoek naar een collectie van zeshonderd ongeopende brieven in bezit van Beeld en Geluid Den Haag.

De brieven komen uit de collectie van een postbeamte, Simon de Brienne. In die tijd moest de ontvanger van de brief voor de brief betalen, maar sommige ontvangers bleken onvindbaar of wilden geen geld betalen. De Brienne sloeg ze daarom op in zijn archief, dat in totaal 2.600 brieven beslaat. De meeste zijn geopend.

 

Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken