© MyHeritage

'Deep Nostalgia'-dienst brengt oude familiekiekjes tot leven
Deepfake

'Deep Nostalgia'-dienst brengt oude familiekiekjes tot leven

03-03-2021 14:23 Laatste update: 15:05

Benieuwd hoe oude overleden familieleden precies voor de camera zouden glimlachen? Met 'Deep Nostalgia' kun je familiekiekjes animeren.

Portretfoto's rollen uit Deep Nostalgia met een glimlach, knipperende ogen of een draaiend gezicht. Het resultaat is vaak verbazingwekkend realistisch, al loopt het algoritme toch soms stuk, met gekke vervormingen als  resultaat.

Stamboomsite MyHeritage lanceerde de dienst afgelopen week. Online gingen gebruikers meteen aan de haal met de technologie en animeerden onder andere afbeeldingen van Beethoven, Vincent van Gogh en een Neanderthaler.

Deep Nostalgia put uit animatiebibliotheek

Deep Nostalgia werkt zo: een kunstmatige intelligentie (AI) - gehuurd van AI-platform D-ID - analyseert je foto en zoekt de best bijpassende animatie van gezichtsbewegingen uit een interne bibliotheek. Vervolgens wordt de animatie met deepfake-technologie aan de foto toegevoegd.

Gebruikers moeten wel eerst (gratis) lid worden van MyHeritage voordat ze er gebruik van maken. De site belooft om foto's niet door te spelen aan derden. Dat betekent niet dat er geen risico is als je persoonlijke foto's uploadt - bij dit soort diensten is er altijd een kans dat een afbeelding alsnog in een gezichtsherkennings- of andere database terecht komt.

Probeer overigens niet om foto's met meer dan een gezicht door de dienst te halen. Daar loopt Deep Nostalgia op stuk. Voor gratis accounts zit er bovendien een limiet op van vijf foto's per persoon.

Zo werken deepfakes: we plaatsten Anic in Titanic

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s