Brave koopt zoekmachine als privacyvriendelijk Google-alternatief
Browser-zoekmachine

Brave koopt zoekmachine als privacyvriendelijk Google-alternatief

03-03-2021 15:18 Laatste update: 15:18

Brave, het bedrijf achter de opensource browser Brave Browser, heeft de privacyvriendelijke zoekmachine Tailcat opgekocht.

Tailcat zal de basis worden van Brave Search, een eigen zoekmachine die volgens Brave onderdeel zal worden van "het eerste onafhankelijke, privacy-behoudende alternatief voor Google Chrome en Google Search". De zoekmachine zet zich af tegen concurrenten die "gebouwd zijn op, of afhankelijk zijn van, Big Tech".

DuckDuckGo, een andere populaire privacy-vriendelijke zoekmachine, maakt gebruik van verschillende bronnen voor zijn zoekresultaten. Onder die bronnen valt ook de Microsoft-zoekmachine Bing.

De index van Brave Search zal echter volledig vrij staan van bestaande concurrenten.

"Tailcat verzamelt geen IP-adressen en gebruikt ook geen persoonlijke data om zoekresultaten te bieden", vervolgt het bedrijf.

Zonder of met advertenties

Gebruikers kunnen er voor kiezen om betaald zonder advertenties te zoeken, of gratis met advertenties gebruik te maken van de zoekmachine. Brave wil geen algoritmen gebruiken om zoekresultaten te sorteren, maar een reeks verschillende gecureerde frames.

De gebruiker kan dan zelf kiezen wat voor soort zoekresultaten hij wil hebben. In een paper spreekt Brave bijvoorbeeld over resultaten uit een door de gemeenschap gecureerde groep techblogs, of een zoekopdracht waarbij standaard alle vergelijkingssites buiten beschouwing worden gelaten.

Verder wil Brave blockchainmethodes verkennen om de zoekmachine te verbeteren.

De browser van het bedrijf heeft inmiddels 25 miljoen gebruikers, een verdubbeling ten opzichte van begin 2020.  Brave Search is nog in ontwikkeling, maar biedt een wachtlijst voor geïnteresseerden.

Uitleg: de belangrijkste instellingen voor je privacy op Facebook