'Ambtenaren werken nog steeds aan afzwakken encryptie'

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Grapperhaus

'Ambtenaren werken nog steeds aan afzwakken encryptie'

04-03-2021 10:05 Laatste update: 10:05

De overheid wil nog steeds de versleuteling van chatberichten afzwakken en werkt aan plannen om dat te bewerkstelligen, terwijl het onderwerp controversieel is verklaard.

Dat schrijft de NOS op basis van eigen bronnen.

Berichten in apps als WhatsApp worden momenteel beveiligd met versleuteling, zodat deze niet zomaar door een derde partij geopend kan worden. Ook de chatdienst zelf kan berichten niet openen, alleen verzender en ontvanger kunnen de inhoud zien.

Het Openbaar Ministerie en andere veiligheidsdiensten willen daar al jaren iets aan doen, omdat de berichten van criminelen zo niet in te zien zijn. De Tweede Kamer heeft zich echter meermaals uitgesproken tegen plannen om dit soort berichten inzichtelijk te maken, en het onderwerp is controversieel verklaard.

Ook heeft het kabinet sinds 2016 het officiele standpunt dat encryptie niet mag worden afgezwakt. Het kabinet stelde toen wel dat het "op dit moment niet wenselijk is" om het gebruik van versleuteling te beperken, maar onderstreepte het belang van sterke encryptie voor de online veiligheid van burgers.

Plannen voor toekomstig kabinet

Toch werken ambtenaren volgens de NOS nog steeds aan een plan van demissionair minister Ferd Grapperhaus om versleutelde berichten inzichtelijk te maken. De plannen mogen pas na de verkiezingen worden behandeld door het toekomstige kabinet.

Met de plannen zouden appmakers gedwongen moeten worden om een centrale ontsleutelingsmogelijkheid toe te voegen. Zo'n centrale sleutel kan echter gestolen worden door hackers, die dan ook kunnen meelezen met berichten. Journalisten en activisten vrezen bovendien voor onderdrukkende overheden, die een dergelijke centrale sleutel zouden kunnen misbruiken. Criminelen kunnen daarnaast makkelijk uitwijken naar andere mogelijkheden tot versleuteling, die buiten het bereik van wetsmakers ligt.

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s