Overheid wil meer laadpalen in parkeergarages: 10 procent in 2030
Snel bijbouwen

Overheid wil meer laadpalen in parkeergarages: 10 procent in 2030

04-03-2021 13:55 Laatste update: 14:14

De Nederlandse overheid wil dat fors meer parkeergarages laadpalen voor elektrische auto's gaan aanbieden. Zo moeten de garages aantrekkelijk blijven voor het groeiende aantal mensen met een elektrische auto.

In 2025 moeten er tien keer zoveel laatpunten zijn in parkeergarages als nu het geval is. Dat hebben staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en het platform voor parkeren Vexpan donderdag afgesproken. In dat platform zijn zowel garagehouders als gemeenten en branchepartijen aangesloten.

In Nederland zijn zo'n 400 parkeergarages, met gemiddeld zo’n 450 parkeerplekken: een totaal van zo'n 180.000. In ongeveer tweederde van die garages is nu geen laadpunt voor elektrische auto's. De overheid en de parkeersector streven er naar om straks op 5 procent van die parkeerplaatsen een laadpaal te hebben: 9.000 palen.

Vraag naar laadpalen groeit

In 2030 moet dat aantal zijn gegroeid tot 18.000 laadpunten in parkeergarages: 10 procent van het totaal. Die percentages laadpalen sluiten volgens de overheid aan op de verwachtte vraag naar laadpunten in parkeergarages. De voortgang van de aanleg van de palen wordt elk half jaar gecontroleerd door betrokken partijen. Nieuwe en fors verbouwde parkeergarages hebben of krijgen al genoeg laadpalen, vanwege Europese regels.

Vorig jaar bleek al dat er in Nederland een groeiend tekort is aan publieke laadpalen. Begin dit jaar bleek dat ongeveer tweederde van de bezitters van een elektrische auto zelf een laadpaal aan huis heeft. Dat komt neer op zo'n 80.000 laadstations.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s