Britse marktwaakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Apple
App Store

Britse marktwaakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Apple

04-03-2021 15:32 Laatste update: 15:32

De Britse marktwaakhond Competition and Market Authority (CMA) begint een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Apple in zijn App Store.

Het onderzoek is deels een antwoord op de klachten die verschillende appmakers bij CMA indienden. De beslissing vloeit echter ook voort uit "het eigen werk van CMA in de digitale sector", schrijft de instantie.

CMA gaat onderzoeken of Apple een te dominante positie heeft op de appmarkt, en of het bedrijf de mededingingsregels overtreedt.

"Miljoenen mensen gebruiken dagelijks apps om het weerbericht te lezen, een game te spelen of eten te bestellen. Klachten dat Apple zijn marktpositie misbruikt om oneerlijke eisen op te leggen aan bedrijven of vrije keuze aan banden te leggen, vereisen daarom aandacht", schrijft CMA-hoofd Andrea Coscelli.

Techbedrijven klagen over Apple

Fortnite-maker Epic Games diende sinds afgelopen zomer bij meerdere instanties klachten in tegen Apple, waaronder de Europese Commissie. Volgens Epic misbruikt Apple zijn machtspositie om te hoge commissies op te leggen aan appmakers en om concurrenten uit de appwinkelmarkt te weren.

Spotify en andere techbedrijven voegden zich de afgelopen maanden bij de gamemaker.

Er worden in verschillende landen onderzoeken uitgevoerd naar Apple. De Nederlandse marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet afgelopen maand weten dat zij binnenkort tot een besluit komt.

Deze elektrische Audi is een Porsche... of andersom?