© BurntBanksy

NFT kunst blockchain banksy token non fungible kunstwerk
Blockchain-tokens

Bedrijf verbrandt een Banksy en verkoopt die als NFT

9 maart 2021 om 18:20
Laatste update: 26 maart 2021 om 19:05

Een Blockchain-bedrijf heeft afgelopen week een originele Banksy gekocht, verbrandt, en het werk vervolgens als digitale munt oftewel 'non-fungible token' (NFT) verkocht.

NFTs zijn een soort unieke Bitcoin-achtige munten die verbonden kunnen worden aan digitale of echte producten. Bezit van een NFT betekent dat je in een blockchain wordt bijgeschreven als de officiele eigenaar van het product.

Het blockchainbedrijf, Injective Protocol, kocht de Banksy-print 'Morons (White)' van een New Yorkse kunstgallerij voor 95.000 dollar (bijna 80.000 euro). Injective Protocol maakte een NFT-munt van het schilderij. In een filmpje  zet een jongen in een t-shirt met Banksy's 'Meisje met de Ballon' het schilderij vervolgens in brand.

'NFT krijgt waarde schilderij'

Volgens de jongen blijft de waarde van het kunstwerk gelijk aan dat van het fysieke schilderij zolang als dat bestaat. Zodra je het schilderij vernietigt, "verhuist de waarde van het schilderij naar de NFT", aldus de jongen.

De NFT werd de dag daarop voor 380.000 dollar (320.000 euro) verkocht. Het schilderij 'Morons' was oorspronkelijk bedoeld als kritiek op de kunstmarkt.

NFT: wat is het nut?

Tokens in opkomst

NFT's zijn in opkomst, en enthousiastelingen verkopen inmiddels allerlei digitale zaken in NFT-vorm, zoals het GIFje Nyancat. Een tweet van Twitteroprichter Jack Dorsey werd deze week voor 2,5 miljoen dollar geveild.

Op Twitter is er sinds kort een bot actief die tweets automatisch in NFTs verandert. Verschillende twitteraars zijn ongelukkig met de bot, omdat die ook tweets die niet van de gebruiker afkomstig zijn in NFTs kunnen veranderen.

Dat betekent dat een vreemde je tweets als token kan verkopen. Het account biedt een mogelijkheid om copyright claims te doen op zijn site.

Twitteraars wordt aangeraden het account @TokenizedTweets te blokkeren als ze willen vermijden dat hun tweets in tokens worden veranderd.