Fortnite

Fortnite-maker klaagt Google aan in Australië

Fortnite epic games google android play store
10 maart 2021 om 10:16
Laatste update: 10 maart 2021 om 10:16

Epic Games, de maker van het schietspel Fortnite, heeft opnieuw Google aangeklaagd. Dit keer diende het bedrijf in Australië een aanklacht in tegen Google vanwege vermeende concurrentievervalsing met de appwinkel Google Play Store.

De nieuwe Australische rechtszaak volgt op vergelijkbare zaken die Epic Games heeft aangespannen tegen Google en Apple in de VS, de EU en het Verenigd Koninkrijk. Epic Games stelt dat beide bedrijven appmakers dwingen een deel van hun inkomsten af te staan.

Voor apps die via de App Store of Google Play Store worden gedownload verplichten Apple en Google dat hun eigen betalingssystemen worden gebruikt als er binnen die apps aankopen worden gedaan. Bij Epic Games zijn dat bijvoorbeeld muntjes die spelers van Fortnite kunnen kopen. Daarover rekenen de twee techreuzen commissies tot wel 30 procent.

Anders dan Apple, laat Google het binnen Android wel toe dat apps via andere appstores dan zijn eigen Play Store zijn te downloaden. Maar in de nieuwe aanklacht stelt Epic Games dat Google dit "ontstellend moeilijk maakt", waarmee de zoekmachinemaker wetten voor consumentenbescherming zou schenden.

Strijd om de appstores

De rechtszaken van Epic Games volgen op de verwijdering van Fortnite uit de downloadwinkels. De gamestudio staat niet alleen in zijn klachten over het commissiebeleid binnen appstores. Zo vinden onder meer Spotify, Facebook en een groep mediabedrijven als Bloomberg, The New York Times en Disney dat Apple iets moet doen aan de commissies voor betalingen binnen zijn appstore.

Is Big Tech te machtig?