Verkiezingen 2021

Tech en verkiezingen: hoe denken de partijen over technologie?

tech verkiezingen stemwijzers kieshulp
10 maart om 16:51
Laatste update: 11 maart om 08:42

In de verkiezingscampagnes gaat het over corona, klimaat, wonen en werken. Maar hoe zit het met technologie? Daar hebben de partijen ook standpunten over, maar die zijn vaak wat meer verstopt. Deze sites helpen de kiezer met interesse in tech op weg.

Technologie Kieswijzer van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek: 17 stellingen over digitalisering, digitale communicatie, grote techbedrijven en meer. Antwoorden is niet simpel: geen ja-nee of eens-oneens, maar kiezen uit vijf oplossingen voor een probleem dat wordt geboden. Kost een paar minuten en wat denkwerk, maar geeft dan wel verhelderende en misschien verrassende inzichten.

VPN Gids: Kieswijzer privacy en online veiligheid: iets sneller dan de bovenstaande kieswijzer. Bestaat uit 12 stellingen met de keuzes oneens, geen mening en eens. Na de korte test biedt deze wijzer uitgebreide toelichting per vraag.

NLdigital: overzicht digitalisering. NLdigital, de branchevereniging van Nederlandse IT-bedrijven, heeft in kaart gebracht hoe de negen grootste partijen denken over vraagstukken rond digitalisering. Dat is overzichtelijk te zien in één tabel, met meer toelichting per partij.

Tweakers heeft een soortgelijk overzicht dat tot in detail elk standpunt over technologie van elke partij op één plek samenbrengt.

Wie minder tijd heeft, kan terecht bij de NRC Stemhulp. Kies de partijen die je overweegt en kies thema's waarover je de standpunten wil zien. Eén van de thema's is 'techbedrijven en data'.