EA onderzoekt illegale handel zeldzame FIFA-kaarten door eigen personeel
Ultimate Team-kaarten

EA onderzoekt illegale handel zeldzame FIFA-kaarten door eigen personeel

11-03-2021 14:47 Laatste update: 14:49

Gamebedrijf EA, de maker van voetbalspel FIFA, onderzoekt geruchten dat zijn eigen werknemers illegaal waardevolle digitale kaarten van FIFA 21 Ultimate Team zouden verkopen.

De digitale kaarten worden in de game FIFA 21 in pakjes verkocht, en bevatten spelers die in de game gebruikt kunnen worden. Vooraf is niet bekend welke kaarten er in de pakjes zitten. Dergelijke lootboxes zijn omstreden, mede omdat sommige kaarten zeldzaam en daarmee erg waardevol zijn.

Op Twitter doen screenshots van chatberichten de ronde van spelers die kaarten met zeldzame spelers krijgen aangeboden door medewerkers van EA. Het gaat om kaarten met spelers als Cristiano Ronaldo, Ruud Gullit en Johan Cruijff, die soms goed zijn voor duizenden euro's.

EA stelt onderzoek in

"We zijn op de hoogte van de aantijgingen die circuleren. Er is een grondig onderzoek ingesteld en als we ongepast gedrag ontdekken, zullen we snel actie ondernemen", aldus EA Sports.

Eerder was al bekend dat er illegale handel plaatsvond in FIFA Ultimate Team-coins, de digitale valuta waarmee de kaarten worden verkocht. Niet eerder kwamen berichten naar buiten waarin specifieke kaarten direct te koop waren, voor echt geld.

Lootboxes al jaren onder vuur

De digitale spelerskaarten, een vorm van lootboxes, liggen al jaren onder een vergrootglas. Wetgevers en toezichthouders vinden lootboxes een vorm van gokken die aan minderjarigen wordt aangeboden. In oktober 2020 heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit een dwangsom opgelegd aan EA.

EA moest onder die dwangsom in totaal 500.000 euro per week betalen, zolang het de lootboxes in FIFA laat staan, met een maximum van 10 miljoen euro. EA ging in hoger beroep tegen dat vonnis, waarna de voorzieningenrechter in februari van dit jaar bepaalde dat die dwangsom wordt opgeschort tot het hoger beroep op een later tijdstip dient.