© Adriaan de Jongh

nederlandse gamemakers investeringsfonds games
Game-ontwikkeling

Nederlandse gamemakers zetten fonds op voor vaderlandse games

11 maart 2021 om 18:32
Laatste update: 11 maart 2021 om 18:32

Meer dan 25 Nederlandse gamemakers hebben een investeringsfonds opgericht, Midgame Fund, dat bestemd is voor de financiering van Nederlandse games.

De financiering komt van onder andere Rami Ismail van het inmiddels gestopte Vlambeer, Hidden Folks-maker Adriaan de Jongh en Derk de Geus, voorzitter van belangenorganisatie Dutch Games Association. Naast geld biedt het fonds ook advies en mentorschap aan deelnemende gamemakers.

Vanuit het fonds is tot 150.000 euro per project beschikbaar. In ruil voor het geld vragen de investeerders "voor beperkte tijd" een deel van de omzet. Ze eisen geen eigendomsrechten of controle over de projecten op.

Minstens een prototype

Elk project wordt door de investeerders besproken, schrijft Midgame Fund op zijn website. Bedrijven krijgen pas geld als genoeg investeerders aan boord zijn om het gevraagde bedrag te financieren.

Midgame Fund eist dat deelnemende bedrijven minstens een prototype klaar hebben. Ook moet elk bedrijf een werknemer hebben die de marketing en financien regelt.

Buitenlandse investeringen

De meeste Nederlandse gamemakers kijken voor investeringen naar het buitenland, en recente Nederlandse gamesuccessen zoals Pine en Deliver Us The Moon waren verbonden aan buitenlandse uitgevers.

Belangenorganisaties en gamemakers spreken al langer hun zorgen uit  over het tekort aan investeerders en overheidssubsidies in eigen land, wat gameontwikkeling lastig maakt, zeker voor startende bedrijven. Het Midgame Fund "wil de drempel voor financiering verlagen", schijft De Jongh in een persbericht.

De Nederlandse game-industrie telde drie jaar geleden 575 bedrijven, aldus het vierjaarlijkse Games Monitor-onderzoek. Samen waren die bedrijven goed voor 225 tot 300 miljoen euro omzet per jaar.