© Christie's/Beeple

Kunstenaar zet veilingrecord met totaal digitaal kunstwerk
69 miljoen dollar

Kunstenaar zet veilingrecord met totaal digitaal kunstwerk

11-03-2021 20:28 Laatste update: 26-03-2021 19:07

Een digitaal kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, ook wel bekend als Beeple, heeft een veilingrecord gevestigd voor kunst die als 'NFT-token' wordt verkocht: 69 miljoen dollar (57 miljoen euro).

Een NFT is een soort digitaal certificaat van eigendom die gelinkt kan worden aan een digitaal of fysiek voorwerp. De koop en verkoop van een non-fungible token (NFT) worden geregistreerd op een blockchain, de technologie die de ruggegraat vormt van cryptomunten als Bitcoin. 

Veilinghuis Christie's verkocht de NFT, die gelinkt is aan het kunstwerk 'Everydays: The First 5000 Days' op donderdag.  Christie's noemt het "de eerste verkoop van een puur digitaal werk met NFT door een groot veilinghuis".

De koper van het kunstwerk betaalde ervoor met Ethereum, een cryptomunt. 

Dagelijkse kunstwerken

'Everydays' is een verzameling van de kunstwerken die Winkelmann over een spanne van 13 en een half jaar maakte, op elke dag één. In het mozaïek zit onder andere een snelle tekening die hij maakte net voor de geboorte van zijn eerste kind.

Winkelmann begon in oktober met de verkoop van NFT's. Zijn eerste pogingen leverde hem zo'n 66.666  dollar per stuk op. De koper verkocht het kunstwerk later door voor 6,6 miljoen dollar.

Het werk van Winkelmann is populair, en hij heeft zo'n 2,5 miljoen volgers op verschillende sociale media. Kunst gelinkt aan NFT's is de afgelopen maanden in opkomst. Tegelijkertijd is er veel ophef, onder andere om de stroomkosten van het gebruik van een blockchain en omdat sommige gebruikers NFT's linken aan kunst of content die niet van hun is. Vervolgens verkopen ze die toch door.

Als eerste getest: de elektrische bakfiets van Gazelle