Google haalt uit naar Microsoft in mediadiscussie
Google vs. Microsoft

Google haalt uit naar Microsoft in strijd over betalen voor nieuws

12 maart om 17:34
Laatste update: 12 maart om 17:49

Google heeft uitgehaald naar Microsoft in de discussie rond het al dan niet betalen voor nieuws dat grote techbedrijven op hun platforms gebruiken.

Microsoft zou mediapartijen die onderhandelen over de voorwaarden met "naakt bedrijfsopportunisme" tegen techbedrijven opzetten, vindt Google.

Google, dat onderdeel is van Alphabet, schrijft in een blogpost dat Microsoft uitgevers van nieuws meer macht zou geven in de onderhandelingen.

Microsoft pleitte in het Amerikaanse Congres voor een krachtenbundeling door mediabedrijven in de onderhandelingen met bijvoorbeeld Google en Facebook. Microsoft dringt er wereldwijd bij beleidsmakers op aan maatregelen goed te keuren om de techplatforms te dwingen te betalen voor het plaatsen van nieuws.

'Concurrenten aanvallen'

"Ze grijpen terug op hun vertrouwde werkwijze waarbij ze concurrenten aanvallen en lobbyen voor regelgeving die hun eigen belangen dient," schreef Kent Walker, hoofd juridische zaken van Google. "Ze zijn zelfs bereid om de manier waarop het open web werkt af te breken in een poging om een concurrent te ondermijnen."

Mediawet Australië

De verklaring van Google kwam voorafgaand aan een hoorzitting door het antitrustpanel van het Huis van Afgevaardigden op vrijdag waar voorstellen worden besproken om uitgevers te helpen. Een van de aanwezigen daarbij is Microsoft-voorzitter Brad Smith.

Microsoft steunde onlangs de nieuwe mediawet in Australië, die Facebook er vorige maand toe aanzette een nieuwsstop op te leggen op zijn platforms. Het softwarebedrijf riep ook op tot een soortgelijke maatregel in Europa. Het Australische parlement keurde de nieuwe wet goed, waardoor digitale platforms verplicht nieuwsmedia moeten betalen voor de content die via de platforms wordt verspreid.  

Over de macht van Big Tech: