© Bright.nl

Huawei brengt 5G-octrooien in rekening
5G

Huawei: telefoonmakers moeten betalen voor 5G-octrooien

16 maart 2021 om 14:01
Laatste update: 16 maart 2021 om 17:17

Huawei gaat een 'redelijke' vergoeding vragen aan smartphonemakers zoals Apple voor de toegang tot zijn octrooien over de 5G-technologie.

Huawei creëert mogelijk een lucratieve bron van inkomsten doordat het wereldwijd het grootste aantal 5G-octrooien bezit, schrijft Bloomberg. Het Chinese bedrijf komt met de stap op het moment dat de Verenigde Staten er alles aan doen om onderdelen van het bedrijf uit netwerkapparatuur te weren en de toeleveringsketen op slot te gooien.

Het Chinese bedrijf wil betaald krijgen voor zijn patenten maar beloofde lagere tarieven dan concurrenten als Qualcomm, Ericsson en Nokia. Huawei zou voor de periode tussen 2019 en 2021 ongeveer 1,2 miljard tot 1,3 miljard dollar aan patent- en licentievergoedingen moeten binnenhalen, zeiden leidinggevenden van het bedrijf. Ze zeiden daarbij niet specifiek welk deel daarvan voortkwamen uit 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken. De royalty's per telefoon zijn gemaximeerd op 2,50 dollar.

Huawei wil zich meten met andere techgiganten op het gebied van onder andere smart home, verbonden auto's en robotchirurgie. Over de vraag wie van 5G profiteert, wordt een strijd uitgevochten die qua omvang en reikwijdte in het niet valt bij de eerste octrooioorlog over smartphones.  

Sancties VS

De smartphonetak van Huawei heeft veel last van de sancties van de VS. Daarnaast belemmeren de beperkingen de netwerkdivisie, omdat veel landen apparatuur van Huawei deels of volledig uit het netwerk verbannen. Volgens Huawei zouden de Amerikaanse sancties geen invloed moeten hebben op de mogelijkheid om kruislicenties af te sluiten met Amerikaanse bedrijven, omdat die patenten openbaar beschikbaar zijn.

Het bedrijf wil de octrooiopbrengsten terugsluizen naar onderzoek om zijn positie in draadloze netwerken te behouden tegenover concurrenten als Ericsson en Nokia.

5G-netwerken: wie is het snelste?