Politiechef Australië: toestemming geven voor seks via app

Beeld ter illustratie

Omstreden voorstel

Politiechef Australië: toestemming geven voor seks via app

18-03-2021 12:11 Laatste update: 13:33

Een Australische politiechef oppert dat mensen via een app toestemming zouden kunnen geven voor seks na bijvoorbeeld een date. Hij ziet dat als een moderne manier om seksueel geweld te bestrijden. Het voorstel is kritisch ontvangen.

Mick Fuller, de hoogste politieman in de deelstaat New South Wales, presenteerde zijn plan in de Australische media. Mensen zouden volgens hem voorafgaande aan seks via een app kunnen aangeven dat er geen sprake is van dwang. "Dating is veranderd", aldus Fuller. Hij zegt dat mensen die vrijgezel zijn nu vooral via internet naar potentiële partners zoeken.

De commissaris verklaarde dat een app bijvoorbeeld handig kan zijn als een gedrogeerde persoon wordt misbruikt en de dader later doet alsof dat vrijwillig gebeurde. Het zou onder die omstandigheden behoorlijk lastig zijn om iemand via een app toestemming te laten geven voor seks, zei hij volgens omroep ABC.

Fuller erkende dat zo'n app "misschien het slechtste idee is dat ik het hele jaar heb gehad". Hij zei vooral een discussie te willen voeren over mogelijkheden om iets te doen aan het stijgende aantal meldingen van seksueel misbruik. Er stapten in 2020 volgens ABC zo'n 15.000 Australische vrouwen naar de autoriteiten om daar melding van te maken. Dat leidde maar in 2 procent van de gevallen tot een veroordeling.

Kritiek

Experts denken niet dat zo'n app uitkomst gaat bieden. Andrew Dyer, hoofddocent rechten bij de Universiteit van Sydney, sprak tegen ABC de vrees uit dat zo'n aanpak vooral daders zal beschermen. "Mensen die seks hebben, voeren meestal verschillende handelingen uit. Je geeft met zo'n telefoonapp niet automatisch aan dat je ook toestemming geeft voor alle handelingen die later plaatsvinden."

Premier Gladys Berejiklian van New South Wales wilde nog niet reageren, omdat ze het voorstel van de politiecommissaris nader moet bestuderen.

Deense app iConsent

De invoering van zo'n app zou niet uniek zijn. In Denemarken is sinds kort de app iConsent te gebruiken. Twee gebruikers kunnen met die app elkaar toestemming geven voor seks, waarna de app daarvan een 'bewijs voor eenmalige geslachtsgemeenschap' aanmaakt, dat na 24 uur vervalt.