hacker tillie kottmann verkada hack camera
Hacker

VS klaagt Zwitserse hacker aan: ze had toegang tot 150.000 camera's

19 maart om 17:22
Laatste update: 19 maart om 17:26

De Amerikaanse justitie heeft een 21-jarige Zwitserse hacker aangeklaagd voor onder andere samenzwering, diefstal, fraude, inbreuk in privédomein en identiteitsdiefstal.

Tillie Kottman heeft samen met anderen beelden van tienduizenden beveiligingscamera's in onder meer gevangenissen, scholen en ziekenhuizen verspreidt, meldt de Amerikaanse justitie. Een proces in de VS zou de naar eigen zeggen ideologisch gemotiveerde Kottman twintig jaar cel kunnen opleveren.

Door het hacken van bedrijven die zich bezighouden met camerabeveiliging, heeft Kottman eerder deze maand samen met medeplichtigen toegang gekregen tot naar schatting 150.000 camera's in meer dan honderd instellingen of bedrijven. Het gaat om veel zaken in de VS omdat de Amerikaanse beveiliger Verkada werd gehackt.

Anti-kapitalisme

Kottman behoort tot een hackerscollectief dat vaker van zich liet horen en zich Advanced Persistent Threat 69420 noemt. De hacker zegt dat ze opereert "uit nieuwsgierigheid, uit strijd voor vrijheid van informatie, vanuit een forse dosis anti-kapitalisme met een snufje anarchie".

Huiszoeking in Luzern

Maar het Openbaar Ministerie in Washington ziet dat anders. Een 'cybertaskforce' van inlichtingendiensten FBI heeft samen met de Zwitserse politie al een huiszoeking bij de hacker thuis in Luzern gedaan, aldus Zwitserse media.

"Het stelen van aanmeldingsgegevens en het stelen van vertrouwelijke of gevoelige informatie en die op internet publiceren, is geen vrijheid van meningsuiting, maar is diefstal en bedrog", aldus een justitiewoordvoerder.