sim-swapping simkaart telefoon telefoonwinkel
Cybercrime

Politie doet inval in telefoonwinkel na sim-swapping

19 maart om 19:01
Laatste update: 19 maart om 19:00

De politie heeft vanmiddag in het Limburgse Vaals een telefoonwinkel doorzocht in een groot onderzoek naar sim-swapping. Er werd sporenonderzoek gedaan en zijn onder meer computers en simkaarten in beslag genomen.

Eind februari hield de politie in deze zaak al drie mensen aan. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De drie aangehouden mannen werkten bij T-Mobile.

T-Mobile zegt de cybercriminelen al langer op het spoor te zijn en schakelde daarbij de hulp van de politie in. Volgens NRC hebben criminelen via simswaps de crypto-accounts van tientallen T-Mobileklanten kunnen leeghalen, oplopend tot 8000 euro per klant. De politie kon dit niet bevestigen.

Accounts overgenomen

Bij sim-swapping neemt een crimineel het telefoonnummer van een slachtoffer over op een andere simkaart en een andere telefoon. "Jouw nummer wordt met een valse identiteit aan een nieuwe simkaart gekoppeld. Met de oorspronkelijke simkaart die jij in je bezit hebt, heb je dan geen toegang meer tot het netwerk. Je kan in dat geval niet meer bellen, geen berichten meer sturen of mobiel internetten", aldus T-Mobile.

"Vervolgens raak je de toegang kwijt tot de accounts waarvoor je een tweestapsverificatie middels sms hebt ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan socialmedia-accounts, je bank, DigiD of je creditcard. Wanneer je merkt dat je slachtoffer bent geworden van sim-swapping, is het vaak al te laat." 

Boeven slaan 's nachts toe

Simswapping gebeurt vaak 's nachts, omdat mensen dan niet merken dat hun telefoon geen contact meer heeft met het netwerk en criminelen dan langer toegang hebben tot hun accounts.

Apps voor tweestapsverificatie

T-Mobile zegt maatregelen te hebben genomen om deze vorm van cybercrime tegen te gaan. Zo moeten klanten die hun simkaart kwijt zijn naar de winkel om een nieuwe te activeren. Ook zijn de protocollen voor identificatie aangescherpt.

T-Mobile vraagt klanten terughoudend te zijn met het delen van gegevens op internet en voor afzonderlijke inlogaccounts unieke wachtwoorden te gebruiken, waarbij toegang tot een account een tweestapsverificatie vereist. Nog veiliger is het gebruik te maken van speciale authenticatie-apps die als alternatief voor sms kunnen dienen.

De eSIM vervangt je simkaart