Slack neemt maatregelen na kritiek op nieuwe chatfunctie
Slack Connect

Slack neemt maatregelen na kritiek op nieuwe chatfunctie

24-03-2021 17:58 Laatste update: 25-03-2021 07:52

De zakelijke chatdienst Slack laat gebruikers voortaan ook privéberichten (DM's) sturen naar mensen buiten de eigen organisatie. Op de DM-functie kwam na de uitrol eerder vandaag veel kritiek. Slack heeft daarna excuses aangeboden en belooft verbeteringen.

De nieuwe DM-functie van het onderdeel Slack Connect maakt het mogelijk om een chatgesprek te voeren met mensen bij externe organisaties, bijvoorbeeld een klant. Slack is tot nu toe vooral gericht op interne communicatie. Met Connect hoopt Slack de strijd aan te gaan met concurrenten als Microsoft Teams en een alternatief te bieden voor WhatsApp of e-mail.  

Met de nieuwe functie kunnen Slack-gebruikers een verzoek voor een chatgesprek sturen als ze het e-mailadres van de ander hebben. De berichten die aan die chatuitnodigingen zijn toegevoegd kunnen worden misbruikt, voor bijvoorbeeld pesten, stalking en phishing, zeggen critici. Een van hen is Twitter-medewerker Menotti Minutillo. Volgens hem heeft Slack te weinig maatregelen genomen om 'schadelijk gedrag' tegen te gaan. 

'We hebben een fout gemaakt'

Zo biedt Slack nog geen goede manieren om de Connect-uitnodigingen te blokkeren. Individuele gebruikers kunnen Slack Connect niet uitzetten, dat kan alleen de organisatie als geheel doen. "Maar zelfs als een werkgever de mogelijkheid om deze uitnodigingen te accepteren uitschakelt, verschijnt de uitnodigingstekst nog steeds in de e-mail", stelt Minutillo na tests.

In een verklaring zegt Slack dat de functie na de 'waardevolle feedback' zal worden aangepast. "We hebben een fout gemaakt bij deze eerste uitrol." Het bedrijf belooft "maatregelen om dit soort misbruik te voorkomen". Slack schrapt onder andere de mogelijkheid om het bericht bij een chatuitnodiging aan te passen. 

Later ook voor gratis gebruikers

Slack Connect is momenteel alleen beschikbaar voor abonnees van Slack, maar het bedrijf biedt ook gratis proefperiodes. Uiteindelijk wil Slack de Connect-functie ook voor alle gratis gebruikers beschikbaar maken.

Tegen de techsite Protocol zegt Slack dat het 'de meeste organisaties verifieert' voordat ze toegang tot Connect krijgen. Organisaties kunnen momenteel nog met maximaal 20 andere organisaties Connect gebruiken. Dat aantal wordt later uitgebreid. 

Slack belooft binnenkort ook de maatregelen tegen phishing uit te breiden. "Om phishing en spam te voorkomen, bouwen we standaard malwarebescherming en het scannen van links in, waardoor schadelijke activiteiten automatisch worden voorkomen", stelt het bedrijf. 

Concurrentiestrijd met Microsoft

Slack werd in december 2020 overgenomen door Salesforce. Daarmee krijgt het bedrijf meer slagkracht om marktaandeel te veroveren op de grote concurrent, Microsoft Teams. De dienst van Microsoft groeide erg snel door de toename van thuiswerken tijdens de coronapandemie. 

Slack diende onlangs nog een klacht in tegen Microsoft bij de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing. Doordat Microsoft zijn dienst Teams al automatisch aanbiedt binnen het softwarepakket Office 365, zouden rivalen buitenspel worden gezet.

Slack heeft ruim 12 miljoen dagelijks actieve gebruikers en meer dan 750 duizend organisaties zijn actief op de chatdienst.