Autoreus GM legt productie weer plat om tekort aan chips
5G

Autoreus GM legt productie weer plat om tekort aan chips

24-03-2021 17:34 Laatste update: 25-03-2021 10:20

Autofabrikant General Motors (GM) verlengt een productiestop in fabrieken in de Verenigde Staten vanwege het wereldwijde tekort aan chips waar de auto-industrie al langer mee worstelt.

Zo wordt een fabriek in de Amerikaanse staat Missouri twee weken platgelegd en wordt een productiestop bij een fabriek in Michigan met twee weken verlengd, meldt Reuters.

GM kampt al langere tijd met chiptekorten en fabriekssluitingen. Ook andere grote autobedrijven hebben veel last van het chiptekort waaronder de Japanse autofabrikanten Honda en Toyota, maar ook Volkswagen, Ford en Daimler. Tesla zou hier ook hinder van ondervinden bij zijn grote fabriek in het Californische Fremont.

Het Amerikaanse GM had eerder al gezegd dat de chiptekorten dit jaar voor een impact op de winst van 2 miljard dollar kunnen gaan zorgen. Het concern wil de verloren productie later dit jaar zoveel mogelijk inhalen. De maker van merken als Cadillac, Chevrolet, Buick en Hummer bouwt al auto's zonder bepaalde delen waar de chips in verwerkt zitten.

Brand bij Japanse chipmaker

Het chiptekort komt mede door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, heeft het gebrek nog verder vergroot. 

Volg ook onze updates over elektrische auto's.