Razer gaat 'slimste mondkapje' echt produceren
Gadgets

Razer gaat 'slimste mondkapje' echt produceren

26-03-2021 11:43 Laatste update: 14:04

De grote gadgetfabrikant Razer gaat het mondmasker dat het in januari presenteerde als 'het slimste mondkapje ter wereld' echt produceren. Het mondkapje heeft onder andere ingebouwde speakers om de stem van de drager te versterken.

Door het dragen van mondkapjes kunnen mensen op openbare locaties elkaar vaak slecht verstaan. Gadgetmerk Razer denkt de oplossing te hebben in de vorm van een high-tech masker. De fabrikant toonde in januari al een een slim mondmasker dat met audiotechnologie de stem van de drager kan versterken. Maar het ging toen alleen om 'een concept'.  

Maar Razer zegt dat het slimme mondkapje later dit jaar echt in productie gaat. "Dit was een concept, maar we zetten het door. Project Hazel wordt werkelijkheid. We gaan het slimme masker op de markt brengen. Want we denken dat we, helaas, nog een lange tijd mondkapjes zullen moeten dragen," aldus Razer-ceo Min-Liang Tan tegen Yahoo Finance

Volgens de Razer-ceo zal de vraag naar mondkapjes de komende tijd aanhouden. "Zelfs als grote groepen mensen zijn gevaccineerd zul je nog steeds op veel plekken mondkapjes moeten dragen, omdat er een risicofactor blijft", zegt Tan. "Ook zijn er nog veel landen die lang doen over grootschalige vaccinaties, waardoor je op reis voorzichtig moet zijn."

Actieve luchtfilters en verlichting

De ingebouwde microfoon en speakers in het mondkapje versterken de stem zodat de drager minder gedempt klinkt. Razer zegt voor deze technologie een octrooi te hebben aangevraagd. Ook biedt het mondkapje actieve luchtventilatie. De verlichting in het masker licht automatisch op in het donker.

Het herbruikbare mondkapje moet strak bij de neus afsluiten om zo het beslaan van brillen te voorkomen. Het filtert het 95 procent van de schadelijke deeltjes in de lucht en de filters zijn verwisselbaar. Het masker heeft rond de mond transparant, waterdicht plastic, zodat mensen de lippen van de drager kunnen lezen en hun emoties zo beter kunnen herkennen.  

Desinfecterende oplaaddoos

Razer maakt ook een speciale oplaaddoos die met speciaal uv-licht bacteriën en virussen kan doden, terwijl het masker wordt opgeladen. Volgens Tan wordt er nog gewerkt aan manieren om het masker 'duurzamer' te maken.

Razer, dat bekend is van apparaten voor gamers, werkt voor dit product samen met medische experts en wetenschappers. De prijs van het mondmasker is nog niet bekend.

Slimme mondkapjes getest door Bright: