Apps in de auto

Android Auto nu officieel beschikbaar in Nederland

© Google Nederland

Android auto google nederland navigatie handsfree carplay
30 maart 2021 om 16:21
Laatste update: 13 april 2021 om 18:54

Google heeft Android Auto vanavond officieel beschikbaar gesteld in Nederland. Geschikte auto's kunnen gekoppeld worden met Android-telefoons, voor veiliger en handiger gebruik van de telefoon tijdens het rijden.

Test: Apple CarPlay vs Android Auto

Android Auto is Googles alternatief voor Apple CarPlay, dat iPhone-gebruikers al enkele jaren in veel auto's kunnen gebruiken. Android Auto werd al gebruikt in Nederland, maar was niet in alle auto's beschikbaar, en ook niet in het Nederlands. De Nederlandse introductie van de software heeft lang op zich laten wachten. Android Auto verscheen in het Engels al in 2015.  

Aangepaste interface

Met Android Auto neemt een gekoppelde Android-telefoon als het ware het beeldscherm in de auto over. Apps die op de telefoon zijn geïnstalleerd, zijn in de auto te gebruiken. De interface is aangepast en versimpeld voor autogebruik, en alleen relevante apps zijn beschikbaar.

Zo zijn er Android Auto-versies van Google Maps en Waze, Spotify, Podcasts, Flitsmeister, en de Agenda. Apps als YouTube zijn wegens afleiding niet beschikbaar, YouTube Music dan weer wel.

Google Assistent

Android Auto is handsfree te bedienen met de Google Assistent, en indien aanwezig met knoppen op het stuur.

Bij nieuwere Android-toestellen zit de functie ingebouwd, bij telefoons met Android 9 en ouder is de Android Auto-app nodig.

Android Auto is inmiddels beschikbaar in ruim 500 modellen van 50 automerken. Bij oudere modellen moet het toestel vaak met een usb-kabel worden aangesloten, bij nieuwe auto's werkt de verbinding draadloos.