elektrische auto's nederland kopen tesla model 3 volkswagen id 4
Elektrisch rijden

Verkoop elektrische auto's in Nederland bijna gehalveerd

2 april om 16:32
Laatste update: 2 april om 16:50

De verkoop van nieuwe elektrische auto's is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna gehalveerd.

Dat meldt BNR op basis van de nieuwe cijfers van RAI Vereniging. Het afgelopen kwartaal werden 4545 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Dat is 48 procent minder dan dezelfde periode een jaar geleden. 

Zo werd de Tesla Model 3 in maart 341 keer geregistreerd in Nederland, terwijl dat in dezelfde maand in 2020 nog 1338 keer gebeurde. De Volkswagen ID.3 werd afgelopen maand slechts 37 keer geregistreerd, de nieuwe ID.4 247 keer.

Bijtelling en subsidie

Volgens de RAI Vereniging zijn er meerdere oorzaken. Zo werd eind vorig jaar een groot aantal elektrische auto's geregistreerd vanwege de lagere bijtelling die toen nog gold.

Verder wacht een deel van de particulieren met de aanschaf van een elektrische auto in afwachting van goedkopere modellen. Bovendien is de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's dit jaar al leeg.

Plug-in hybrides populair

De verkoop van nieuwe plug-in hybrides is juist fors gestegen. Het afgelopen kwartaal werden 7705 plug-ins op kenteken gezet. Dat is 134,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. 

In maart werd de Volvo XC40 het vaakst op kenteken gezet in Nederland, gevolgd door de Opel Corsa en de KIA Picanto. De meest geregistreerde merken over het hele eerste kwartaal waren Volkswagen, KIA en BMW.

De goedkoopste elektrische auto in Nederland: