© Sony

Sony onthult nieuwe smartphones met variabele zoomlens

De Xperia 1 III en Xperia 5 III.

Inzoomen

Sony onthult nieuwe smartphones met variabele zoomlens

14-04-2021 09:49 Laatste update: 10:09

Sony heeft twee nieuwe smartphones onthuld: de Xperia 1 III en Xperia 5 III. De toestellen hebben als eerste smartphones ter wereld een variabele zoomlens.

De Xperia 1 III en Xperia 5 III hebben veel vernieuwingen op het gebied van de camera's. De telelens van de toestellen kan fysiek bewegen en zo zijn brandpuntafstand verstellen. Dat moet niet alleen zorgen voor betere zoomprestaties, maar ook voor scherpere foto's onder elke zoomafstand. De verstelbare telelens is het equivalent van 70 millimeter tot 105 millimeter.

Net als voorgaande Xperia-toestellen krijgen ook de Xperia 1 III en Xperia 5 III opnieuw enkele functies van de Sony's professionele Alpha-camera's. Zo is de snelheid van de camera's verhoogd tot twintig foto's per seconde. De autofocus heeft nu 247 focuspunten, en kan automatisch scherpstellen op zowel de ogen van personen als op bewegende onderwerpen.

Speciale sluiterknop

Die onderwerpen worden steeds in focus gehouden, zodat volgens Sony meer foto's scherp zijn. De telefoon berekent de focus en belichting van de foto zestig keer per seconde. De toestellen hebben bovendien een speciale sluiterknop, die net als op een echte camera half ingedrukt kan worden om de foto alvast scherp te stellen. De ultragroothoeklens is het equivalent van 16 millimeter, de groothoeklens van 24 millimeter.

De Xperia 1 III en Xperia 5 III gebruiken beide een Qualcomm Snapdragon 888-chip. Beide toestellen hebben een 120Hz-scherm, bij de Xperia 1 III gaat het om een 4K oled-scherm van 6,5 inch, de Xperia 5 III heeft een kleiner 6,1 inch-scherm met 1080p-resolutie.

De nieuwe Sony-smartphones verschijnen deze zomer, maar de prijzen worden pas later bekend.

Bright Review: Sony Xperia 1 II van 2020