Apple steekt 200 miljoen dollar in herbebossing om CO2 uit de lucht te halen
Klimaatneutraal in 2030

Apple steekt 200 miljoen dollar in herbebossing om CO2 uit de lucht te halen

15-04-2021 13:30 Laatste update: 13:53

Apple steekt 200 miljoen dollar in een fonds dat investeert in projecten voor herbebossing. De bomen moeten de CO2 opnemen die ook na duurzame productie nog vrijkomt.

Met de vandaag aangekondigde investering in het Restore Fund wil Apple jaarlijks minstens één miljoen ton CO2 uit de atmosfeer halen, het equivalent van de uitstoot van ruim 200.000 brandstofauto's. De herbebossing helpt Apple met de laatste 25 procent van zijn plan om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn, inclusief zijn fabricagelijn.

Volgens Apple kan 75 procent van dat voornemen worden bereikt met stappen als duurzamer ontwerp, efficiënter en duurzamer energiegebruik en directe vertaling van de uitstoot. Ook gebruikt Apple steeds meer gerecyclede materialen, en wil het bedrijf zijn producten op termijn van 100 procent gerecycled materiaal maken – al staat daar nog geen datum voor.

CO2 permanent opslaan in bossen

Zelfs na al die stappen richting duurzaamheid is CO2-uitstoot over negen jaar nog geen verleden tijd. Om die uitstoot op te vangen, zijn volgens Apple meer bomen nodig. Om te zorgen dat de CO2 permanent uit de atmosfeer wordt gehaald, hanteert het Restore Fund richtlijnen van organisaties zoals Verra, Intergovernmental Panel on Climate Change en de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Daarbij zijn zogenoemde 'working forests' en bufferzones een prioriteit, om de biodiversiteit in bossen te vergroten.

Apple-ceo Tim Cook sprak eerder al de ambitie uit om op een dag een product te maken zonder ook maar één grondstof van de aarde te delven. Om zijn bedrijf aan die belofte te houden, kwam Apple begin dit jaar met de stap om de bonussen van zijn topmanagers te koppelen aan onder meer milieu.

Ook werkt Apple actief met zijn fabrikanten en toeleveranciers samen om hun energiegebruik 100 procent duurzaam te krijgen. Bij de grote leveranciers van Apple klonk die belofte al in 2019.

'Natuur biedt beste gereedschap'

"De natuur biedt een paar van de beste gereedschappen om koolstof uit de atmosfeer te verwijderen. Bossen, drasland en graslanden halen koolstof uit de atmosfeer en slaan het permanent op in hun bodems, wortels en takken", zegt Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy and Social Initiatives van Apple. Jackson was onder president Obama hoofd van het Amerikaanse Environmental Protection Agency.

Volgens Jackson moedigt het fonds van Apple ook andere partijen aan om te investeringen in verwijdering van CO2. “We hopen dat anderen onze doelen delen en hun middelen bijdragen om cruciale ecosystemen te ondersteunen en te beschermen.”

Het Restore Fund wordt opgericht in samenwerking met organisatie voor natuurbehoud Conservation International en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Kijk ook: welke iPhone is voor wie?