Mercedes onthult elektrisch topmodel: de EQS met 770 km bereik
Elektrische auto

Mercedes onthult elektrisch topmodel: de EQS met 770 km bereik

16-04-2021 11:58 Laatste update: 11:58

Mercedes heeft het nieuwe topmodel van zijn serie elektrische auto's officieel gepresenteerd: de sedan EQS komt deze zomer op de markt en biedt een actieradius van maximaal 770 kilometer.

De Mercedes EQS is de eerste auto van Mercedes die is gebouwd op het technische platform EVA dat speciaal voor elektrische auto's is ontwikkeld. De vorige elektrische EQ-modellen, zoals de EQC, maakten nog gebruik van een omgebouwd benzineplatform. De EQS is het topmodel van de reeks.

De Mercedes EQS verschijnt in twee versies: de 450+ en de vierwielaangedreven 580 4Matic met een extra motor op de vooras. De 450+ heeft een maximale actieradius van 770 kilometer, die van de 580 4Matic is nog niet gemeld. Beide versies hebben een maximumsnelheid van 210 km/u. De 4Matic trekt op van 0 naar 100 km/u in 4,3 seconde en heeft 524 pk en 855 Nm koppel, terwijl de 450+ het moet doen met 333 pk.

Snelladen kan de EQS met maximaal 200 kW. Een kwartier opladen zou op die manier goed zijn voor 300 kilometer actieradius. Met wisselstroom is de EQS met maximaal 22 kW te laden. De EQS kan ook bidirectioneel laden, waarbij de wagen stroom teruggeeft aan het netwerk of levert aan andere apparaten, maar deze functie is voorlopig alleen in Japan beschikbaar.

Enorm scherm

Een van de opties is het enorme MBUX Hyperscreen met in totaal 56 inch aan schermen achter een glaspaneel over de hele breedte van het dashboard, met onder meer een eigen 12 inch oledscherm voor de passagier. Het infotainmentsysteem heeft een chip met acht kernen en 24 GB aan werkgeheugen.

Het MBUX Hyperscreen heeft allerlei nieuwe softwaretoepassingen die gebruikmaken van de extra sensoren. Zo moet het systeem sneller herkennen als een bestuurder in slaap begint te vallen. Verder heeft de EQS onder andere een parkeerassistent, draadloos opladen van telefoons, adaptieve cruise-control, automatische rij-assistentie, herkenning van verkeersborden, led-koplampen en een HEPA-filter.

Semi-zelfrijdend

Het dashboardsysteem kan ook zelf de route aanpassen om ervoor te zorgen dat je altijd op tijd bij een oplaadpunt bent. Nieuwe functies van de software zijn via over-the-air-updates te installeren.

Met een optionele functie kan de auto ook zelfstandig rijden op snelheden tot en met 60 km/u, maar die optie is nog alleen in Duitsland beschikbaar. 

De EQS is vanaf de zomer verkrijgbaar, maar de prijzen heeft Mercedes nog niet bekendgemaakt. 

Audi presenteerde deze week de elektrische compacte cross-over SUV Q4 e-tron.

Volg Bright op YouTube voor onze reviews van elektrische auto's.

Review: elektrische Volkswagen ID.4