Apple Music betaalt dubbel zoveel voor stream als Spotify
Eén cent

Apple Music betaalt dubbel zoveel voor stream als Spotify

16-04-2021 17:25 Laatste update: 17-04-2021 09:04

Apple Music betaalt artiesten een dollarcent per stream, twee keer zoveel als concurrent Spotify.

Het bedrijf stuurde op vrijdag een brief naar alle artiesten om deze informatie met ze te delen, schrijft The Wall Street Journal. Doorgaans zijn streamingbedrijven niet scheutig met details over de betaling voor gestreamde nummers, maar bedrijven als Spotify proberen iets transparanter te zijn over de cijfers.

Spotify betaalt een derde tot een halve dollarcent per gestreamd nummer. De app wordt echter veel meer gebruikt: Spotify telt 155 miljoen abonnees en 345 miljoen gebruikers. 

Apple Music telde in 2019 nog 60 miljoen abonnees. Dat betekent dat Spotify in totaal nog steeds meer uitbetaalt aan rechthebbenden, in totaal zo'n 5 miljard euro afgelopen jaar.

Artiesten zijn boos

Het geld van de streamingdiensten gaat overigens eerst naar de platenlabels, die vervolgens weer royalty's uitbetalen aan de artiesten.

Artiesten vinden dat zij niet genoeg betaald krijgen voor hun gestreamde nummers en oefenen de afgelopen jaren steeds meer druk uit op streamingapps om daar verandering in te brengen. Zo investeerde hiphopartiest Jay Z samen met enkele andere artiesten in 2015 in Tidal, een streamingdienst die de macht weer in handen van de muzikanten moet leggen.

Vanwege de coronacrisis is er nog meer druk op de ketel gekomen, omdat artiesten nu geen geld kunnen verdienen met concerttours.

Review: AirPods Max