'Potentie CoronaMelder-app nog onvoldoende benut'
Corona-app

'Potentie CoronaMelder-app nog onvoldoende benut'

16-04-2021 19:21 Laatste update: 19:20

De CoronaMelder-app, die kan waarschuwen na contact met iemand met corona, ondersteunt het bron- en contactonderzoek van de GGD nog onvoldoende. Dat komt mede door twijfels over de effectiviteit van de app, ook onder GGD-medewerkers. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Twente en de Open Universiteit.

De CoronaMelder-app draagt nog 'onvoldoende' bij aan een effectieve ondersteuning van het bron- en contactonderzoek, stellen de wetenschappers in een onderzoek (PDF) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). "CoronaMelder-gebruikers begrijpen de werking van de app onvoldoende, ervaren problemen met het gebruik ervan, misinterpreteren voorgeschreven handelingen en twijfelen aan het nut en werking."

Slechts de helft van de mensen die bron- en contactonderzoek (BCO) doen gebruiken zelf de CoronaMelder-app. Veruit de meerderheid van hen is niet overtuigd dat de app bijdraagt aan het terugdringen van coronabesmettingen. Dat komt doordat bron- en contactonderzoekers de werking en het belang van de app niet goed begrijpen, blijkt uit het onderzoek. De corona-app moet dan ook beter worden geïntegreerd in het BCO-proces, vinden de onderzoekers.

Het is de bedoeling dat GGD-medewerkers bij het bron- en contactonderzoek vragen of een besmet persoon de app gebruikt. Als dat zo is, wordt er een code verstuurd, maar de gebruiker moet daarna zelf (anoniem) de waarschuwing uitsturen, anders krijgen zijn of haar contacten geen melding. Dat lijkt echter lang niet altijd goed te gaan. Niet alle bron- en contactonderzoekers weten welke stappen zij moeten nemen.

Dagen tussen blootstelling en melding

Hetzelfde probleem bestaat onder gebruikers van de app. Mensen downloaden de app uit "plichtsbesef", maar voor lang niet iedereen is het nut ervan bewezen. Gebruikers vragen zich bijvoorbeeld af hoe bepaald wordt of iemand een risico loopt. Zo kan het voorkomen dat de app alarm slaat vanwege een nabij geweest besmet persoon, terwijl die zich in een andere ruimte bevond.

Soms kan het wel acht tot tien dagen duren voordat gebruikers een melding ontvangen na blootstelling aan een besmet persoon. Dat komt onder meer doordat niet iedere gebruiker begrijpt hoe ze hun besmetting kunnen registreren in de app, of doordat de GGD slecht bereikbaar was.

4,8 miljoen downloads

De onderzoekers doen allerlei aanbevelingen om de communicatie over de CoronaMelder naar zowel GGD-medewerkers als de appgebruikers te verbeteren. Het ministerie van VWS zegt dat veel van de aanbevelingen "zijn doorgevoerd of nog gerealiseerd worden".

De CoronaMelder-app werd ruim een half jaar geleden in gebruik genomen en is inmiddels bijna 4,8 miljoen keer gedownload. De app houdt met bluetooth anoniem in de gaten of gebruikers langer dan een kwartier dicht bij andere mensen zijn geweest. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen. Meer dan 144.000 mensen hebben zo'n melding gekregen. Mensen die zich na zo'n melding laten testen, blijken ook significant vaker besmet te zijn dan de rest van de bevolking.

De CoronaMelder heeft wel een positief effect, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit onlangs. Bijna zes op de tien mensen die via de app hoorden dat ze in de buurt waren geweest van iemand met corona, waren niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek. Mensen die zich na zo'n melding laten testen, blijken ook significant vaker besmet te zijn dan de rest van de bevolking. Maar na het krijgen van een waarschuwingssignaal geven mensen vaak geen gehoor aan het verzoek om zich te laten testen, aldus de onderzoekers.