coronamelder app testen test coronatest coronacheck vaccin
Coronamelder

Advies om te testen na melding CoronaMelder-app vervalt

25 juni om 09:31
Laatste update: 25 juni om 10:56

Het advies om je altijd te laten testen na een melding van de app CoronaMelder vervalt. Dat is het gevolg van een bredere aanpassing van het protocol voor bron- en contactonderzoek waar aan wordt gewerkt, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vorige week om het bron- en contactonderzoek (BCO) aan te passen. Het kabinet neemt dat over en binnen enkele dagen komen er aangepaste richtlijnen. Dat betekent onder meer dat mensen van wie een huisgenoot positief is getest op het virus niet meer in quarantaine hoeven als ze volledig gevaccineerd zijn. En andere mensen (niet-huisgenoten) die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een positief getest persoon zijn geweest, hoeven niet meer standaard een test te laten doen.

In die laatste groep vallen ook meldingen van de CoronaMelder. Die app kan waarschuwen als je in de buurt bent geweest van mensen die later positief op corona zijn getest.

Toch betekent dit niet dat het bron- en contactonderzoek wordt afgebouwd, zei De Jonge in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vroeg De Jonge of het verstandig is het onderzoek aan te passen, juist nu de deltavariant van het virus steeds meer voorkomt. "Als je nu scherp wilt blijven monitoren wat er precies gebeurt met het virus, waarom kies je daar dan voor en waarom handhaaf je dat niet heel strikt?" Liever zou Kuiken een "indamstrategie" zien.

Indammen is in een open land als Nederland niet mogelijk, antwoordde De Jonge. De huidige virussituatie staat toe dat het onderzoek volgens hem anders wordt ingericht. Hij zegde daarbij toe dat de tijden dat er te weinig menskracht was om positief geteste mensen na te bellen niet zullen terugkomen. Het blijft de bedoeling dat iedereen met een positieve test wordt nagebeld.

App blijft wel bestaan

De app CoronaMelder voor iPhones en Android-telefoons werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. In totaal is de app bijna 5 miljoen keer gedownload.

Volgens de nieuwste data geven gemiddeld bijna zestig mensen per dag door dat ze positief zijn getest. Hoeveel mensen zich na zo'n melding laten testen, kan het ministerie niet zeggen omdat cijfers daarover om privacyredenen niet worden bijgehouden.

De app blijft wel in de lucht. Mensen die bij iemand in de buurt zijn geweest die positief is getest, kan zo aangeraden worden om extra scherp te zijn of ze klachten ontwikkelen. 

Kijk ook;