Agentschap Telecom onderzoekt ongeautoriseerde toegang Huawei bij KPN
Telecom

Agentschap Telecom onderzoekt ongeautoriseerde toegang Huawei bij KPN

20-04-2021 12:57 Laatste update: 13:01

Het Agentschap Telecom start een onderzoek naar KPN. Onlangs kwam een rapport naar buiten dat wijst op mogelijke ongeautoriseerde toegang tot het KPN-netwerk door het Chinese techbedrijf Huawei.

Het onderzoek volgt na berichtgeving van de Volkskrant. De krant heeft een rapport in handen dat KPN in 2010 liet maken door het adviesbureau Capgemini. Uit dat rapport zou zijn gebleken dat Huawei 'ongeautoriseerde toegang' had tot het netwerk van KPN, en gesprekken kon afluisteren. Een lijst met nummers die moesten worden afgeluisterd voor de veiligheidsdiensten stond op een server van het bedrijf.

Het Agentschap Telecom geeft over ongeveer een maand zijn eerste update over het onderzoek. "De veiligheid en integriteit van telecomnetwerken zijn van het grootste belang voor onze maatschappij en onze economie", stelt de toezichthouder.

KPN ontkent toegang

KPN zei eerder in een verklaring: "Geen enkele leverancier van KPN heeft 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde' toegang tot de netwerken en systemen, of is in staat om KPN-klanten af te luisteren of tapinformatie in te zien."

De provider gebruikte in 2010 bij het opstellen van het rapport al netwerkapparatuur van Huawei. KPN wilde weten of het verstandig was om opnieuw met Huawei samen te werken, en vroeg Capgemini om een risicoanalyse.

5G-netwerken

Inmiddels is Huawei omstreden. Het bedrijf wordt door vermeende banden met de Chinese overheid al in verschillende westerse landen geweerd bij de aanleg van 5G-netwerken. Huawei zelf heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij Chinese spionage.

5G-test: hoe snel zijn Vodafone, KPN of T-Mobile?