Google-servers in Eemshaven voortaan gekoeld met industriewater
Datacentra

Google-servers in Eemshaven voortaan gekoeld met industriewater

21-04-2021 15:12 Laatste update: 16:38

De servers in het Google-datacentrum in Eemshaven hoeven niet langer gekoeld te worden met drinkwater. Vanaf dinsdag kunnen bedrijven in het Groningse industriegebied gebruik maken van gezuiverd industriewater.

Het project is een samenwerking van Waterbedrijf Groningen, North Water en Google. Google heeft 45 miljoen euro in de nieuwe waterzuivering en leidingen geïnvesteerd, en is ook de eerste afnemer van het industriewater.

Het industriewater wordt gemaakt van oppervlaktewater uit het naastgelegen Eemskanaal. Tot nu toe werd er drinkwater als koel- en proceswater gebruikt in het industriegebied, wat minder duurzaam is. In de toekomst hopen de bedrijven het project nog meer te verduurzamen door gezuiverd rioolwater te leveren aan de Eemshaven.

Noord-Holland

Onlangs was er ophef over het gebruik van drinkwater door datacentra in Noord-Holland. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de provincie gevraagd of de drinkwatervoorziening in gevaar komt door de datacentra in de gemeente Hollands Kroon. 

Kijk ook: vast in het Google-ecosysteem