Eerste Olympische gametoernooi vindt plaats voor de Spelen in Tokio
Esports in opmars

Eerste Olympische gametoernooi vindt plaats voor de Spelen in Tokio

23-04-2021 11:31 Laatste update: 11:31

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) houdt voorafgaand aan de Olympische Spelen van Tokio zijn eerste esports-evenement. Gamers kunnen in vijf sportgames strijden om de titel.

Het esportstoernooi Olympic Virtual Series wordt van 13 mei tot 23 juni gehouden. De gamers spelen onder meer om het kampioenschap in de racegame Gran Turismo en de honkbalgame eBaseball Powerful Pro Baseball. Ook worden er wedstrijden gehouden in sportsimulatiegames van wielrennen, zeilen en roeien. 

De internationale sportbonden van de vijf sporten zijn betrokken bij de Olympic Virtual Series, evenals de gameproducenten Konami, Polyphony Digital, Zwift en Virtual Regatta. De deelnemers kunnen meedoen vanuit huis of vanuit trainingscomplexen. Meer details over de deelname worden binnenkort bekendgemaakt. 

Nog geen officiële Olympische sport

Dit is het eerste gelicenseerde Olympische esports-event, maar het maakt geen deel uit van de Olympische Spelen zelf. Al jaren hopen esporters dat games een medaille-evenement van de Olympische Spelen worden, maar het IOC houdt de boot nog af.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei eerder wel dat esports ooit in aanmerking zou kunnen komen om een Olympische sport te worden. Bij de Aziatische Spelen van 2022 in het Chinese Hangzhou worden esports al wel een officieel medaille-event.

Tijdens de coronapandemie groeide de esports-markt hard door. De omzet zal dit jaar volgens marktonderzoeker Newzoo boven de 1 miljard dollar uitkomen. 

Review: PlayStation 5