Astronauten in hergebruikte capsule SpaceX aangekomen bij ISS
SpaceX Crew Dragon

Astronauten in hergebruikte capsule SpaceX aangekomen bij ISS

24-04-2021 11:21 Laatste update: 12:14

De vier astronauten van de SpaceX Crew Dragon Endeavour zijn aangekomen aan boord van het ruimtestation ISS. Voor het eerst werden met een gebruikte raket en capsule astronauten de ruimte ingestuurd.

De astronauten vertrokken vrijdag vanuit de VS naar het internationale ruimtestation ISS. Zij werden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. Zaterdagmiddag werden ze door de bemanning van het ISS welkom geheten. 

De bemanning bestaat uit twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman. Ze zijn de derde ploeg die door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, in samenwerking met het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA naar het ruimtestation zijn gestuurd. Fransman Thomas Pesquet is de eerste astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die in een capsule van SpaceX naar het ISS ging.

Kostenbesparing

Door het materieel te hergebruiken kunnen de kosten flink worden gedrukt. Naar die kostenbesparingsoperatie werd ook verwezen op de kentekenplaten van de Tesla-auto's waarmee de astronauten werden vervoerd voor de lancering. Daar stonden de woorden "recycle", "hergebruik" en "verminderen" op. 

Missie

Na de lancering vrijdag landde de zogeheten booster van de Falcon 9-raket weer veilig op een droneschip van SpaceX.

De missie van de astronauten duurt ongeveer een half jaar. Ze gaan op honderden kilometers boven de aarde wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Het viertal zal in het najaar bij de terugkeer onder meer 1,5 miljoen foto's van de aarde bij zich hebben.

Over de eerste missie van SpaceX Crew Dragon: