Gelekte documenten Electronic Arts: FIFA-spelers worden naar lootboxes geleid
FIFA 21 en gokken

Gelekte documenten Electronic Arts: FIFA-spelers worden naar lootboxes geleid

26-04-2021 19:59 Laatste update: 20:07

De FIFA-speelmodus waarin spelers gemotiveerd worden om extra geld uit te geven is de focus voor gamebedrijf Electronic Arts, volgens gelekte documenten.

Gamebedrijf Electronic Arts doet er alles aan om spelers naar de FIFA Ultimate Team-modus (FUT) te sturen. In deze gamemodus kunnen spelers echt geld uitgeven om lootboxes te kopen. In deze lootboxes zitten de voetballers voor het voetbalteam. De inhoud van een lootbox is van tevoren onbekend, waardoor er sprake zou zijn van gokken.

De focus op de lootboxes blijkt uit gelekte interne documenten, die in handen zijn gekomen van het Canadese CBC News. Daarin staat onder andere: "FUT is de hoeksteen en we doen er alles aan om spelers daar naartoe te brengen". Elders staat dat EA met teasers en berichten spelers van andere modi naar FUT wil leiden. Op een andere plek wordt de valuta in de game 'grind currency' genoemd.

Electronic Arts stelt tegenover CBC dat de documenten zonder context worden bekeken. Interpretaties van de documenten zijn volgens het bedrijf 'verkeerd geïnformeerd'.

Lootboxes al jaren onder vuur

Lootboxes liggen al jaren onder een vergrootglas. Wetgevers en toezichthouders vinden lootboxes een vorm van gokken die aan minderjarigen wordt aangeboden. In oktober 2020 heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit een dwangsom opgelegd aan EA.

EA moest onder die dwangsom in totaal 500.000 euro per week betalen, zolang het de lootboxes in Nederland in FIFA laat staan, met een maximum van 10 miljoen euro. EA ging in hoger beroep tegen dat vonnis, waarna de voorzieningenrechter in februari van dit jaar bepaalde dat die dwangsom wordt opgeschort tot het hoger beroep dient.

PlayStation 5 getest