Epic Games vs. Apple

Apple-topman opperde in 2011 al verlaging commissie App Store

apple epic games app store commissie verlagen rechtszaak
4 mei 2021 om 07:59
Laatste update: 4 mei 2021 om 07:59

Apple-topman Phil Schiller opperde tien jaar geleden al om de commissie over app-aankopen in de App Store te verlagen. Dat schreef hij in een interne e-mail die tijdens het proces tussen Fortnite-maker Epic Games en Apple naar buiten kwam.

Apple-topman Phil Schiller stelde in de zomer van 2011 al een aanpassing van het omstreden verdienmodel van de App Store voor, zo blijkt uit de interne e-mails die maandag tijdens de eerste dag van de rechtszaak tussen Epic Games en Apple openbaar werden. Fortnite-maker Epic beschuldigt Apple van machtsmisbruik omdat de iPhonemaker 30 procent commissie over app-aankopen rekent en zijn eigen betaalsysteem verplicht voor aankopen binnen apps.

Schiller opperde lagere app-commissies in de mails. Hij vroeg aan mede-topman Eddy Cue: "Denken we dat onze 70/30-splitsing eeuwig zal duren". Schiller dacht niet dat de verdeling 'voor altijd ongewijzigd' zou blijven. Hij suggereerde een verlaging van de commissie naar 25 of 20 procent.

'Aanval op veilig systeem'

Maandag begon in de VS een proces dat waarschijnlijk weken zal duren. Epic beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van de opbrengsten afdragen. Die 30 procent geldt bij app-abonnementen in het eerste jaar, terwijl Apple vanaf het tweede jaar 15 procent rekent. Door het proces komt het verdienmodel van grote techbedrijven als Apple en ook Google ter discussie te staan.

Miljardenomzet Epic

Apple noemt de rechtsgang van Epic een "aanval" op een veilig systeem. Epic-topman Tim Sweeny is het daar niet mee eens. Sweeny betoogde dat Apple met iOS en de App Store een "vitaal platform" in handen heeft, waarvan bedrijven als Epic erg afhankelijk zijn. Epic draaide in 2020 een omzet van 5,1 miljard dollar (4,2 miljard euro).

Uit recente documenten die voor de rechtszaak openbaar werden gemaakt, bleek dat iOS verre van het belangrijkste platform voor Epic is. In de twee jaar dat Fortnite in de App Store stond, verdiende Epic zo'n 700 miljoen dollar (577 miljoen euro) aan de iOS-versie van het spel: zo'n 7 procent van de totale opbrengsten uit Fortnite. De PlayStation 4-versie was goed voor 46,8 procent van alle omzet van Fortnite tussen maart 2018 en juli 2020.

Dat Apple zijn sterke positie vooral gebruikt om forse winst te maken, zou volgens Sweeney niet moeten kunnen. Volgens een expert die Epic inschakelde, heeft Apple een winstmarge van meer dan 80 procent in de App Store. Volgens Sensor Tower genereerde de App Store vorig jaar 22 miljard dollar in omzet via de commissies.

'Totale controle'

Epic en Apple zijn al sinds vorig jaar in een felle strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn voorwaarden en zette de apps van Epic daarom uit de App Store. Daardoor kunnen een miljard gebruikers van iPhone en iPad geen toegang tot Fortnite krijgen. 

Epic heeft de regels van Apple bewust gebroken, gaf topman Sweeney tegenover de rechter toe. "Ik wilde dat de hele wereld zou zien dat Apple totale controle uitoefent over alle iOS-software. Die controle gebruikt Apple om gebruikers de toegang tot apps te ontzeggen", aldus de Epic-topman.

Abonnementen en kleine appmakers

Apple verlaagde in 2016 de commissie voor app-abonnementen naar 15 procent vanaf het tweede jaar van het abonnement. Ook kwam Apple eind vorig jaar met een programma om de commissies te verlagen van 30 naar 15 procent voor appmakers die in het vorige jaar 1 miljoen dollar of minder hadden verdiend. 

Europese Unie

Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Australië. Ook steunt Epic de klachten van Spotify, die leidden tot een onderzoek van de Europese Commissie. Die oordeelde vorige week dat Apple mogelijk schuldig is aan machtsmisbruik met zijn App Store. De zaak wordt verder onderzocht.

Volgens sommige experts is Epic uit op een precedentwerking van een eventuele positieve uitspraak. Ook in veel andere digitale softwarewinkels geldt namelijk vaak een commissie van 30 procent. Als de rechter besluit dat Apple zulke marges in de App Store niet mag rekenen, kan dat ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de PlayStation Store en de Xbox Store, winkels waarin Epic velen malen meer geld misloopt aan uitbaters Sony en Microsoft.