Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store
Mededinging

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

30-04-2021 11:32 Laatste update: 13:27

Apple maakt zich volgens de Europese Commissie met de App Store schuldig aan machtsmisbruik. De iPhone-maker concurreert met zijn eigen Apple Music met muziekdiensten als Spotify, maar tegelijk rekent het een hoge commissie aan die concurrenten om in de App Store te staan.

Dat is de voorlopige conclusie van Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) na een onderzoek van een jaar. "Consumenten trekken aan het kortste eind", zegt Vestager over de manier waarop Apple de betalingen in de App Store heeft geregeld.

Volgens de Commissie 'misbruikt Apple zijn dominante positie als distributeur van muziek-apps'. Apple bepaalt welke apps er in de App Store mogen staan. "De Commissie maakt bezwaar tegen het verplichte gebruik van Apples eigen in-app aankoopmechanisme dat wordt opgelegd aan ontwikkelaars van muziekstreaming-apps om hun apps te distribueren via de App Store van Apple." 

Machtsmisbruik als poortwachter

"Onze voorlopige bevinding is dat Apple met de App Store een poortwachter is voor gebruikers van iPhones en iPads", zegt Eurocommissaris Vestager. "Met Apple Music concurreert Apple ook met aanbieders van muziekstreaming. Door strikte regels te stellen aan de App Store die nadelig zijn voor concurrerende muziekstreamingdiensten, ontneemt Apple gebruikers goedkopere keuzes voor muziekstreaming en verstoort het de concurrentie."

"Dit wordt gedaan door hoge commissiekosten in rekening te brengen voor elke transactie in de App Store voor rivalen en door hen te verbieden hun klanten te informeren over alternatieve abonnementsopties", besluit Vestager.

Eventuele maatregelen volgen later

Met de voorlopige constatering dat Apple zijn macht misbruikt, gaat de Commissie de situatie nader onderzoeken. De betrokken partijen krijgen de kans om het onderzoek in te zien, en op de bevindingen te reageren.

Pas daarna zal de Commissie met eventuele stappen komen. Apple zou een boete kunnen krijgen, of gedwongen kunnen worden om apps als Spotify toe te staan te verwijzen naar een eigen abonnementspagina. In eerdere machtsmisbruikzaken tegen bijvoorbeeld Google legde de Commissie miljardenboetes op. Meestal houdt de hoofdconstatering aan het eind van zo'n onderzoek stand. Apple zou dan in dit geval in overtreding zijn van Artikel 102 van het Werkingsverdrag van de EU.

Apple: 'Spotify wil lusten zonder lasten'

Apple stelt in een reactie dat Spotify nauwelijks last heeft van de commissie van 30 procent. "Spotify betaalt Apple geen commissie over meer dan 99 procent van zijn abonnees, en betaalt maar 15 procent commissie over de overgebleven gebruikers die het via de App Store heeft verzameld", aldus Apple. "De kern van deze zaak gaat over Spotify's eis om in zijn iOS-app alternatieve deals te laten zien, een praktijk die geen enkele winkel ter wereld toestaat. Zij willen alle voordelen van de App Store, maar vinden niet dat zij daar voor hoeven te betalen. Het standpunt van de Commissie is het tegenovergestelde van eerlijke concurrentie."

Spotify stelt in een reactie dat een eerlijk iOS-platform een urgente taak is. Het Zweedse bedrijf noemt de voorlopige conclusie van de Europese Commissie 'een cruciale stap om Apple verantwoordelijk te houden voor zijn concurrentieverstorende gedrag'. Spotify-hoofdjurist Horacio Gutierrez hoopt dat dit leidt tot "een eerlijke keuze voor alle consumenten en een gelijk speelveld voor app-ontwikkelaars".

Spotify diende ruim twee jaar geleden een klacht over Apple in bij de Europese Commissie. Volgens Spotify zorgen de regels in de App Store voor oneerlijke concurrentie. Apple eist 15 tot 30 procent van de digitale inkomsten van apps en diensten, terwijl het zelf met verschillende apps en diensten concurreert. Zo is Apple Music de belangrijkste concurrent voor Spotify, de populairste muziekstreamingdienst.

Zwijgplicht over alternatieve opties

Ander pijnpunt is de zogenoemde 'zwijgplicht' die Apple bedrijven in de App Store oplegt. Spotify mag namelijk niet in zijn iPhone-app vertellen dat een abonnement op de website van Spotify af te sluiten is. Spotify mag in de app alleen maar een abonnement aanbieden zolang dat via het betaalsysteem van Apple gebeurt. De Eurocommissaris noemt dat 'verbieden te wijzen op alternatieve abonnee-opties' als onderdeel van het schenden van de concurrentieregels.

Spotify biedt sinds 2018 al geen abonnementen meer aan in zijn iPhone-app. Voorheen deed het bedrijf dat wel, en was een Spotify-abonnement 30 procent duurder op een iPhone dan via de website van Spotify.

Fortnite

Volgens Vestager is dit niet de laatste zaak rond de Apple App Store. "We kijken ook naar de Apple-winkel voor ebooks en de werking van de App Store zelf. Als je een iPhone hebt, kun je nergens anders naartoe voor apps."

Ook kijkt de commissie volgens haar naar de gamingmarkt. Fortnite-maker Epic Games diende eerder een klacht tegen Apple in bij de EU. Het bedrijf daagde Apple ook voor de rechter in de VS. Dat gebeurde nadat Fortnite vorig jaar door Apple uit de appwinkel werd gehaald omdat Epic het betaalsysteem had omzeild. In de rechtszaak tussen Epic en Apple is volgende week de eerste zitting.

De App Store ligt onder vuur: