Chiptekort

'Chipgigant TSMC bouwt meerdere fabrieken in de VS'

© TSMC

'Chipmaker TSMC wil meerdere chipfabrieken bouwen in Arizona'
4 mei om 12:51
Laatste update: 4 mei om 14:00

De grootste chipmaker ter wereld, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), wil meerdere nieuwe chipfabrieken bouwen in de Amerikaanse staat Arizona.

Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. De plannen van het Taiwanese bedrijf komen bovenop de vorig jaar aangekondigde waferfabriek in Arizona, die bijna 10 miljard euro moet kosten.

TSMC's waferfabriek in Phoenix moet in 2024 in gebruik worden genomen. Wafers zijn dunne plakken geleidend materiaal, vaak van silicium, waarop chips worden aangebracht. De fabriek moet zo'n 20.000 wafers per maand gaan maken, een relatief bescheiden aantal.

Vijf extra chipfabrieken

Volgens de ingewijden is TSMC voornemens om maximaal vijf extra chipfabrieken in Arizona te bouwen. Nu worden de meeste chips van TSMC nog geproduceerd in Taiwan en heeft het bedrijf oudere fabrieken in China en de Amerikaanse staat Washington.

Plannen regering Biden

Voor hoeveel extra productiecapaciteit de nieuwe fabrieken gaan zorgen is nog niet bekend, van de bouwkosten en de technologie die in de fabrieken zal worden gebruikt evenmin.

TSMC zou door de Amerikaanse overheid zijn verzocht om uit te breiden, vertelde een bron. De regering van president Biden wil miljarden dollars investeren in de binnenlandse productie van chips, waaraan door de toegenomen vraag vanuit autobedrijven en makers van mobiele telefoons een wereldwijd tekort is. Onder de huidige wetgeving kunnen ook buitenlandse bedrijven voor deze investeringen in aanmerking komen.

83 miljard

Afgelopen maand zei TSMC nog dat het concern de komende drie jaar 83 miljard euro wil steken in het vergroten van de productiecapaciteit. Of de nieuwe fabrieken daadwerkelijk in de komende drie jaar gebouwd gaan worden, zoals een ingewijde Reuters vertelde, kon niet worden bevestigd. Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers zei TSMC-topman C. C. Wei vorige maand wel dat het stuk land waarop de aangekondigde fabriek wordt gebouwd voor uitbreidingen geschikt is.

Meer over het wereldwijde chiptekort: