Microsoft

'Windows 10X voorlopig uitgesteld, komt mogelijk nooit'

windows 10x uitgesteld microsoft 10 surface neo
7 mei om 18:30
Laatste update: 7 mei om 18:33

Microsoft zet Windows 10X in de ijskast. De afgeslankte versie van Windows 10 voor tablets zal dit jaar niet meer verschijnen.

Het is zelfs aannemelijk dat het besturingssysteem in de huidige vorm helemaal niet meer zal verschijnen, schrijft IT-expertsite Petri. De versimpelde versie van Windows zou oorspronkelijk in 2020 uitkomen voor Microsofts vouw-pc Surface Neo. De Surface Neo werd vorig jaar echter abrupt uitgesteld.

Het besturingssysteem werd in eerste instantie ontwikkeld om goed op twee schermen te werken. Zo vulde het startscherm een heel beeldscherm en werden de knoppen op het bureaublad gecentreerd onderaan in een balk geplaatst.

'Klanten willen iets anders'

De ontwikkeling van Windows 10X zou vertraging hebben opgelopen door de coronacrisis. De bedoeling was toen dat het besturingssysteem eerst zou worden klaargemaakt voor apparaten met een enkel scherm. Daarna zou de Surface Neo volgen.

Bronnen van Petri zeggen dat Microsoft sinds begin dit jaar zijn handen voorlopig van 10X aftrekt en zijn aandacht weer op Windows 10 richt. Het bedrijf zou nu bezig zijn om functies uit 10X over te zetten naar Windows 10. Klanten zouden daar volgens de bronnen wel interesse in hebben.

De gevaren van de Apple AirTag?