Influencers

YouTube stelt 100 miljoen dollar beschikbaar voor Shorts-video's

11 mei om 18:30
Laatste update: 11 mei om 18:34

YouTube gaat honderd miljoen dollar (82 miljoen euro) investeren in videomakers voor Shorts, zijn nieuwe TikTok-achtige functie.

Gebruikers kunnen met de camerafunctie achter Shorts korte video's van maximaal 60 seconden maken. Shorts biedt verschillende manieren om deze video's te bewerken, zoals filters en ondertitels.

De dienst is al langer te gebruiken in India, maar YouTube rolde Shorts afgelopen week uit naar de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk wanneer Shorts naar Nederland komt.

Duizenden gebruikers

YouTube wil de strijd aanbinden met TikTok door sterren in te huren en geld beschikbaar te stellen voor makers.

In de periode van 2021 tot 2022 wordt er honderd miljoen dollar geinvesteerd in het project. Dat geld gaat maandelijks naar "duizenden gebruikers", onafhankelijk van of ze een deal met YouTube hebben of niet.

Betaald op basis van aantal kijkers

Makers van Shorts worden betaald op basis van het aantal kijkers en interacties met hun video's. Meestal is juist gangbaar dat influencers naar advertentie-inkomsten worden betaald.

YouTube is bij lange na niet het eerste platform dat geld uittrekt voor influencers. Snapchat trekt sinds november dagelijks een miljoen dollar uit voor viral video's op zijn platform Spotlight.

YouTube bestaat 15 jaar: terug naar de begintijd!