Privacylek: slimme camera's Eufy tonen beelden aan vreemden
Smart Home

Privacylek: slimme camera's Eufy tonen beelden aan vreemden

17-05-2021 15:11 Laatste update: 21:21

De beveiligingscamera's en videodeurbellen van het merk Eufy toonden zowel live als opgenomen beelden aan vreemden door een serverfout.

Het privacylek werd het eerst opgemerkt door Eufy-gebruikers uit Nieuw-Zeeland en Australië op Reddit. De gebruikers zien bij het openen van de Eufy-app niet de beelden van hun eigen camera, maar van ogenschijnlijk willekeurige vreemden.

De app geeft de gebruikers toegang tot de beelden van de vreemden alsof zij hun eigen camera's en beelden beheren. Daardoor zijn zowel livebeelden als opnames te bekijken en zijn draaibare camera's zelfs bij te stellen. Ongemerkt kunnen dan opnames worden gemaakt, die op de telefoon van de kijker opgeslagen kunnen worden.

Fout na serverupgrade

Tal van gebruikers melden dezelfde problemen. Die gebruikers komen grotendeels uit Nieuw-Zeeland en Australië, maar de problemen spelen zich ook in de VS af, meldt 9to5Mac. De problemen lijken zich te beperken tot gebruikers die zelf ook al Eufy-camera's hebben; beelden lijken niet zichtbaar in de Eufy-app voor mensen zonder camera.

Eufy-maker Anker laat weten dat het gaat om een fout die ontstond na een serverupgrade vanochtend. De bug zou na ongeveer een uur zijn hersteld.

Het bedrijf raadt gebruikers aan om het apparaat uit en weer aan te zetten en om uit te loggen uit de app en weer in te loggen.  

Slimme deurbellen getest: