© CNSA

Eerste beelden gemaakt door Chinese verkenner op Mars te zien
Geland op Mars

Eerste beelden gemaakt door Chinese verkenner op Mars te zien

19-05-2021 16:05 Laatste update: 16:33

China heeft woensdag de eerste beelden verspreid die de onbemande verkenner Zhurong na zijn landing op Mars heeft gemaakt.

De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA heeft de beelden die Zhurong op Mars maakte vandaag online gezet. Op een van de foto's is de voorkant van het karretje te zien en zijn nieuwe werkplek, de hoogvlakte Utopia Planitia. Een andere afbeelding laat de zonnepanelen aan de achterkant van de verkenner zien.

De Zhurong landde zaterdag op Mars. China is het derde land dat erin slaagt een 'rover' gecontroleerd te laten landen op de rode planeet. Dat lukte eerder alleen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Europa wil in 2023 toetreden tot dat gezelschap.

De honderden miljoenen kilometers lange oversteek naar Mars is al lastig, maar de laatste minuten voor de landing zijn nog veel moeilijker. Vaartuigen schieten op hoge snelheid de dampkring van Mars binnen, waarna ze in korte tijd moeten afremmen om uiteindelijk voorzichtig neer te komen op de grond.

Misschien ijs onder de grond

Utopia Planitia is miljarden jaren geleden ontstaan door de inslag van een ruimterots. Mogelijk heeft er ooit een oceaan gestaan. Diep onder de grond is er nu misschien ijs te vinden.

De Chinese verkenner is vernoemd naar een mythische vuurgod. Het rijdende laboratorium zit vol wetenschappelijke instrumenten. Daarmee wil China sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen.

Chinees ruimtestation

Daarnaast wil Peking zijn grote ambities in de ruimte laten zien. Het land wil in de komende jaren onder meer zijn eigen ruimtestation bouwen met de naam Tiangong (Hemels Paleis). 

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: