Berichten traceren

WhatsApp klaagt Indiase regering aan om strenge nieuwe internetwet

26 mei om 09:12
Laatste update: 26 mei om 09:12

WhatsApp klaagt de overheid van India aan om een nieuwe internetwet. De regels dwingen diensten als WhatsApp om de herkomst van berichten te traceren als de overheid daar om vraagt.

Het naleven van de Indiase regels is volgens WhatsApp niet mogelijk zonder de privacy van alle gebruikers in gevaar te brengen. WhatsApp vraagt het hooggerechtshof van Delhi om één van de nieuwe internetregels in strijd te verklaren met de privacyrechten in de Indiase grondwet.

De nieuwe wet dwingt WhatsApp vanaf woensdag om de herkomst van illegale berichten te traceren. In de praktijk zou WhatsApp daarvoor zijn end-to-end-encryptie moeten uitschakelen. Op dit moment kan WhatsApp de inhoud van berichten niet zien: die is versleuteld voor iedereen behalve de zender en ontvanger. WhatsApp zou die encryptie voor iedereen moeten breken om te ontdekken wie de oorspronkelijke zender was.

'Ernstige ondermijning van de privacy'

Het traceerbaar maken van berichten "zou de privacy van miljarden gebruikers die digitaal communiceren ernstig ondermijnen", stelt WhatsApp. Het bedrijf zegt dat experts het er over eens zijn dat een traceer-functie en het breken van de encryptie zal leiden tot misbruik.

"WhatsApp doet er alles aan om de privacy van de persoonlijke berichten van mensen te beschermen en we zullen er alles aan blijven doen om dit te doen binnen de wetten van India", aldus een woordvoerder.

Regering en tech op gespannen voet

India is voor WhatsApp-moederbedrijf Facebook een belangrijke groeimarkt, net als voor veel andere grote techbedrijven. WhatsApp heeft nu ruim 400 miljoen gebruikers in India.

Techbedrijven staan op steeds gespannener voet met de regering van de Indiase premier Modi. Zo moesten Facebook en Twitter onlangs kritische berichten verwijderen over de Indiase aanpak van corona. Ook viel de politie in bij het Indiase kantoor van Twitter, omdat het bedrijf een waarschuwingslabel had geplaatst onder een tweet van een politicus uit de partij van Modi. Die had een gemanipuleerde afbeelding getwitterd.

Bekijk ook: De beste smartphones in elke prijsklasse