oeigoeren camera systeem emoties herkennen china onderdrukking
Xinjiang

'Chinese overheid test systeem voor emotieherkenning op Oeigoeren'

26 mei om 18:16
Laatste update: 26 mei om 21:26

Een Chinees camerasysteem dat emoties kan analyseren, is getest op Oeigoeren die gevangen zitten in heropvoedingskampen in de autonome Chinese provincie Xinjiang. Dat zegt een bron van de BBC.

De Britse omroep sprak een softwareontwikkelaar die zegt dat hij dergelijke camerasystemen heeft geïnstalleerd op politiestations in de regio. Hij toonde de BBC vijf foto's van Oeigoerse gevangenen waar het systeem op getest zou zijn.

Volgens de man worden Oeigoeren "net als ratten in laboratoria" gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in het westen van China die de afgelopen jaren toenemend doelwit zijn van de Chinese overheid. Veel van hen zitten gevangen in kampen waar zij afstand moeten doen van hun eigen cultuur.

Complexe leugendetector

Uit documenten van Huawei die afgelopen jaar lekten naar The Washington Post was al bekend dat de Chinese overheid camera's die Oeigoeren kunnen herkennen had getest binnen de heropvoedingskampen. Herkent het systeem iemand als Oeigoer, dan zou de politie die persoon kunnen oppakken.

Het systeem dat de BBC benoemt, zou emoties moeten herkennen en via een pie chart melden hoe iemand zich voelt. Het zou een "meer complexe" leugendetector zijn.

De Chinese ambassade in Londen zegt in een reactie aan de BBC dat de burgerrechten in Xinjiang voor iedereen gegarandeerd zijn.

Hé, een pakket van Elon Musk

Lees meer over:

Deel via