Techreuzen

'EU moet overnames door techreuzen kunnen tegenhouden'

europese unie tech bedrijven google facebook overnames startup startups
27 mei om 10:44
Laatste update: 27 mei om 10:50

De Europese Unie moet een overname van een startup door Google, Facebook of andere techreuzen kunnen blokkeren. Dat schrijven Nederland, Duitsland en Frankrijk in een nieuw voorstel.

De regeringen van de drie landen willen beletten dat grote techbedrijven, digitale 'poortwachters' waar consumenten nauwelijks omheen kunnen, concurrenten in spe uitschakelen door ze onmiddellijk in te lijven.

De Europese Commissie werkt al aan regels voor en toezicht op deze bedrijven. Brussel is beducht voor een al te grote macht van 'Big Tech', waaronder meestal Google, Facebook, Amazon en Apple worden gerekend.

Maar die voorstellen zijn "niet ambitieus genoeg", schrijven demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar Duitse en Franse collega in een eigen "aanvullend" voorstel

Overnames WhatsApp en Instagram

Het drietal wil "voorkomen dat deze 'poortwachters' aan de lopende band innovatieve start-ups opkopen", zegt Keijzer. Zoals Facebook WhatsApp en Instagram overnam toen die nog niet groot genoeg waren om het al zelfstandig tegen de gigant op te nemen. "Daarom willen we dat álle fusies en overnames door poortwachters door de Europese toezichthouder worden beoordeeld."

Nederland, Duitsland en Frankrijk willen verder maatregelen kunnen nemen tegen specifieke bedrijven, naast de algemene maatregelen waaraan de commissie al werkt. Vandaag spreken de EU-bewindspersonen over het onderwerp in de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel.

Big Tech aanpakken door bedrijven op te splitsen?