klacht clearview privacy europa gezichtsherkenning
Europa

Privacygroepen dienen klacht in tegen gezichtsherkenningssoftware

27 mei om 18:12
Laatste update: 28 mei om 07:11

Verschillende burgerrechtengroepen hebben vandaag klachten ingediend tegen gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI bij verschillende Europese privacywaakhonden.

De activisten menen dat de gezichtsherkenningssoftware de Europese privacywetten overtreedt. Clearview verkoopt de software onder andere aan bedrijven en de politie.

De software gebruikt een webscraper om foto's van menselijke gezichten te verzamelen en zou er nu zo'n 3 miljard in zijn database hebben. De database kan weer gebruikt worden om via algoritmen gezichten te herkennen.

Massaal verwerken van gegevens mag niet

Dat zou de Europese wet overtreden omdat er sprake is van het massaal verwerken van data van Europese burgers, schrijft Privacy International. Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet een bedrijf daar een goede reden voor hebben. Volgens de burgerrechtengroep ontbreekt die.

Ook zou Clearview niet genoeg transparant zijn. Ten slotte zou de inzet van deze software bepaalde wetten rond het gebruik van data door de politie overtreden.

Naast Privacy International zijn ook het Italiaanse Hermes Center for Transparancy and Digital Human Rights, het Griekse Homo Digitales en noyb uit Australië betrokken bij de aanklacht.

Kijk ook over gezichtsherkenning: