'Meeste vonnissen moeten online gepubliceerd worden'
1,5 miljoen vonnissen per jaar

'Meeste vonnissen moeten online gepubliceerd worden'

31-05-2021 08:43 Laatste update: 09:24

In de komende tien jaar moet de overgrote meerderheid van de circa anderhalf miljoen vonnissen die jaarlijks door Nederlandse rechters worden uitgesproken online beschikbaar komen.

Dat zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in NRC. "We publiceren op dit moment minder dan 5 procent van alle uitspraken", zegt Naves. "Dat vinden we te weinig." Niet alle uitspraken zijn van belang om te publiceren, en sommige vonnissen kunnen om privacyredenen niet worden geopenbaard. "Maar we gaan naar een percentage dat rond de 75 procent ligt."

Met de belofte driekwart van alle uitspraken te publiceren staan de rechtbanken voor een enorme operatie: voordat vonnissen beschikbaar komen op rechtspraak.nl moeten ze worden geanonimiseerd.

Anonimisering via software

Volgens Naves wordt onderzocht of speciale 'anonimiseringssoftware' de werklast kan verlichten. Verder is het van belang dat rechters hun uitspraken anders opschrijven, aldus Naves: "Naarmate vonnissen meer standaardmatig worden geschreven en minder privédetails bevatten, wordt het gemakkelijker ze te anonimiseren."

Gelijk speelveld

Het publiceren van veel meer vonnissen past bij een transparantere overheid, waarbij de burger betere toegang heeft tot informatie, zegt Naves. Dit leidt ook tot eerlijkere kansen voor burgers die hun recht zoeken.

Nu heeft de overheid vaak de overhand, zegt Naves. De IND heeft bijvoorbeeld alle uitspraken in het vreemdelingenrecht in zijn systemen. Een advocaat beschikt enkel over de zaken die zijn gepubliceerd op Rechtspraak.nl. "Als we vinden dat er voor iedereen een ‘gelijk speelveld’ moet zijn, dan moeten we ook de ambitie hebben om meer te publiceren."