T-Mobile 2G uit 3G kpn vodafone gprs oude nokia
Mobiele netwerken

T-Mobile zet oude 2G-netwerk voor mobiele telefoons uit

1 juni om 09:12
Laatste update: 1 juni om 09:15

T-Mobile schakelt vandaag zijn 2G-netwerk voor mobiele telefoons uit. Dat netwerk bestaat al sinds de jaren negentig en alleen stokoude mobiele telefoons werken er nog mee.

De 2G-technologie wordt ook nog gebruikt voor bepaalde communicatie met bijvoorbeeld sluizen en bruggen. Daarmee stopt T-Mobile nu nog niet maar pas op 1 juni 2023. Dat is om organisaties meer tijd te geven hun apparatuur aan te passen.

Oude Nokia

Wie nog een oude 2G-telefoon heeft, bijvoorbeeld een Nokia 100 of een Samsung e1270, kan deze volgens T-Mobile het beste vervangen. Anders kunnen ze niet meer bellen met een T-Mobile-abonnement of PrePaid.

Concurrenten KPN en Vodafone houden hun 2G-netwerken wel langer in de lucht. Met 2G kan je zowel bellen als sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam.

KPN gaat stoppen met 3G 

KPN besloot eerder juist om met 3G te gaan stoppen, omdat al 95 procent van de klanten op het 4G-netwerk zit. Die opvolger van 2G gaat bij het bedrijf eind dit jaar uit de lucht. Klanten die dan nog geen telefoon hebben die 4G of 5G ondersteunt, vallen dan terug naar 2G. KPN houdt 2G minstens tot 2025 in de lucht.

Vodafone trok vorig jaar al de stekker uit 3G. Het uitschakelen van netten is interessant voor de telecombedrijven omdat ze zich dan beter kunnen richten op het snellere mobiele internet van de huidige generatie. 

De meeste nieuwe telefoons ondersteunen tegenwoordig al 5G.

5G en straling: zo zit het