Minister: 112 moet even goed bereikbaar zijn als 2G en 3G worden uitgeschakeld
Mobiele bereikbaarheid 112

Minister: 112 moet even goed bereikbaar zijn als 2G en 3G worden uitgeschakeld

29-06-2022 13:25 Laatste update: 13:56

Binnenkort gaan telecomproviders de mobiele frequenties voor 2G en 3G uitschakelen, omdat de meeste Nederlanders 4G en 5G gebruiken. Maar dat vormt een risico voor de bereikbaarheid van het alarmnummer 112. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat wil dat providers dat risico wegnemen.

Dat schrijft Adriaansens in een brief naar aanleiding van Kamervragen over de mobiele bereikbaarheid van 112. De afgelopen jaren lopen mobiele telefoongesprekken met 112 vooral over de 2G- of 3G-frequenties. Dat komt vanwege standaarden en afspraken: zowel nationaal als internationaal voldoen telecomnetwerken en makers van telefoons aan die standaarden.

Zulke standaarden zorgen voor een hoge betrouwbaarheid van mobiele gesprekken naar 112. Hoewel ook steeds meer mobiele oproepen naar 112 via 4G (VoLTE) lopen, is daarvoor nog geen standaard. Daarom wordt die 112-methode nog niet door alle telefoonfabrikanten ondersteund. Bovendien hebben 4G en 5G per telefoonmast een kleiner bereik. Bij oproepen naar 112 kan een telefoon via 2G en 3G daarom makkelijk naar netwerken van andere providers uitwijken, bij 4G en 5G is dat nog niet zo.

Nieuwe standaarden nodig

De optelsom van huidige nadelen zorgt voor risico's rond de bereikbaarheid van 112 als 2G en 3G de komende jaren door providers worden afgeschaald, schrijft de minister. "Dit vraagt om een goede uitvoering en ondersteuning van de internationale technische standaarden voor bellen via 4G", aldus Adriaansens.

De minister schrijft al in overleg te zijn met "een aantal partijen", en wil het punt in september "met betrokken partijen uit de hele keten gaan bespreken". Ook wil de minister het probleem in Europa op de kaart zetten.

Nederland heeft het punt op de agenda gezet voor een recente vergadering van de Expert Group on Radio Equipment. "Dit kreeg bijval", aldus de minister. "Het kan zijn dat toestelfabrikanten de nodige aanpassingen en investeringen slechts willen maken als de EU daar om vraagt." 

Afschaling al begonnen

De drie grote Nederlandse providers zijn al grotendeels gestopt met 3G. Vodafone gebruikt de frequenties sinds begin 2020 niet meer, KPN volgde eerder dit jaar en T-Mobile faseert zowel 2G als 3G uit. Bij KPN en Vodafone blijft 2G nog even in de lucht. KPN stopt er in 2025 mee, Vodafone doet dat eind 2024 en laat dit 'ruim vooraf' weten aan klanten.

Kijk ook: tips voor je Android-telefoon