Twee 19-jarige mannen krijgen celstraffen voor oplichten van ouderen
Computervredebreuk

Twee 19-jarige mannen krijgen celstraffen voor oplichten van ouderen

01-06-2021 13:30 Laatste update: 13:40

Twee 19-jarige mannen uit Veenendaal krijgen celstraffen voor het oplichten van meerdere ouderen. Ze maakten daarvoor gebruik van lijsten met de gegevens van 19.000 mensen.

Het tweetal belde ouderen op en zeiden dat ze bankmedewerkers waren. Vervolgens vroegen ze om bankpassen, inloggegevens en pincodes, aldus de rechtbank.

De twee schroefden vervolgens het banklimiet van de getroffen persoon omhoog en pinden geld. Ze deden dit vanuit een speciaal chalet dat ze gehuurd hadden in Rhenen in september, oktober en november van afgelopen jaar.

Twee jaar celstraf

Volgens de rechtbank maakten de twee mannen zich schuldig aan oplichting en computervredebreuk. Een van de twee mannen krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden, die hij niet helemaal hoeft uit te zitten als hij de komende twee jaar geen verdere misdaden begaat.

De andere man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en moet een schadevergoeding van 6.500 euro betalen. Naast oplichting maakte de man zich namelijk ook schuldig aan witwassen.