© Tencent

Chinese gamemaker Tencent voor de rechter om 'ongepaste content'
Honor of Kings

Chinese gamemaker Tencent voor de rechter om 'ongepaste content'

01-06-2021 16:46 Laatste update: 17:11

Een Chinese belangengroep klaagt techreus Tencent aan om "content die ongepast is voor kinderen" in zijn mobiele game Honor of Kings.

De Beijing Teenagers Law Aid and Research Center heeft de klacht dinsdag ingediend, schrijft Reuters. Volgens deze organisatie toont de game geen respect voor de traditionele Chinese cultuur en belangrijke figuren uit het verleden, en dragen sommige personages te weinig kleren.

Dat is ongepast voor kinderen, aldus de groep. Honor of Kings had in 2017 nog het label '18+', maar techgigant Tencent heeft die dit jaar aangepast naar 12+.

100 miljoen mensen

Honor of Kings is een van de meest populaire games van China. Volgens Tencent wordt het dagelijks door zo'n honderd miljoen mensen gespeeld. Reuters kon niet onafhankelijk bevestigen dat de klacht daadwerkelijk is ingediend.

Chinese overheid pakt Tencent aan

De Chinese overheid heeft het al langer gemunt op Tencent, zeggen bronnen van Reuters. De regering wil grote bedrijven terug in het gareel brengen met meerdere mededingingzaken.

Zo zou Tencent een boete van meer dan een miljard dollar (817 miljoen euro) boven het hoofd hangen voor machtsmisbruik in onder andere de muzieksector. Ook wordt het Tencent aangerekend dat het bedrijf geen toestemming zocht voor een aantal overnames.

Strengere regels

China maakten zijn eisen voor games enkele jaren geleden significant strenger. Jongeren mogen bijvoorbeeld niet kunnen trouwen in games, en dode lichamen mogen niet te lang in beeld zijn. Bovendien moeten games zoveel mogelijk de traditionele cultuur en geschiedenis van China uitdragen.

De overheid maakt zich onder andere zorgen over de impact van gamen op de ogen van opgroeiende kinderen, en wil dat gamemakers maatregelen nemen om gameverslaving te voorkomen.

Getest: beamer van Samsung